Europska komisija: Ustav mora biti dogovoren do kraja 2004. godine

EUROPSKA je komisija objavila u ponedjeljak da europski ustav mora biti usaglašen do kraja 2004. godine.

"Neuspjeh pregovora ovoga vikenda u Bruxellesu kolektivna je odgovornost. Svjesni smo da je teško odmah pokrenuti nove pregovore", rekao je glasnogovornik Komsije Reijo Kemppinen i dodao da je malo vjerojatno da će ustav biti usaglašen tijekom irskog predsjedanja Unijom u prvoj polovini sljedeće godine. "Ali sporazum mora biti finaliziran do kraja 2004. godine", naglasio je glasnogovornik Komsije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kemppinen smatra da je stvaranje tzv. pionirskih skupina unutar Unije, koje bi blisko surađivale na nekim pitanjima, prijedlog vrijedan razmatranja. Ta se ideja pojavila tijekom neuspješnog kolektivnog pregovaranja o nacrtu europskog ustava, a radi se o stvaranju skupina zemalja unutar Unije koje bi nastavile s integracijskim procesima različitim brzinama. Promovirao ju je francuski predsjednik Jacques Chirac, a prihvatio njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Kemppinen podsjeća da je praksa "Europe s dvije brzine oduvijek postojala". Tako je jedna skupina zemalja svojedobno zagovarala i pristupila jedinstvenoj europskoj valuti, dok je sasvim druga grupa izrađivala projekt schengenskih granica. Uostalom, prošloga su tjedna Britanija, Njemačka i Francuska objavile sporazum o europskoj obrani i osnivanje prvog stožera za vojno planiranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara