Europska komisija zadovoljna napretkom Hrvatske u poglavlju Okoliš

U ZAKLJUČKU Izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske za 2007. godinu, za poglavlje 27 - Okoliš, navodi se da je u ovom poglavlju postignut dobar napredak, posebno u područjima horizontalnog zakonodavstva (klimatske promjene), kakvoće zraka, gospodarenja otpadom i kemikalija.

Hrvatska bi trebala u narednom razdoblju znatno ojačati administrativnu sposobnost, tj. povećati broj zaposlenika na poslovima zaštite okoliša posebno na lokalnoj razini. Potrebno je izraditi obuhvatan plan zapošljavanja na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i za osiguravanje financijskih sredstava za provedbu i izvršenje prilagodbe.

Izvješće obrađuje područja kakvoće zraka, gospodarenja otpadom, vode, zaštite prirode, nadzor industrijskih onečišćenja i upravljanja rizicima, kemikalija i genetski modificiranih organizama te buke.

U izvješću je prepoznat napor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na jačanju inspekcije zaštite okoliša. Povećan je broj inspektora, a radi se kontinuirano na njihovoj obuci i stručnom usavršavanju.

Hrvatska treba jačati suradnju svih tijela u čijoj nadležnosti je zaštita okoliša te poduzimati korake u cilju integriranja uvjeta zaštite okoliša u definiranje i provedbu svih ostalih politika u cilju promicanja održivog razvoja. Poglavlje zaštite okoliša jedno je od najopsežnijih i najzahtjevnijih stoga će naša zemlja nastaviti poduzimati daljnje korake u pravcu prilagodne standardima EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara