Europska unija smanjuje emisiju stakleničkih plinova

EUROPSKA komisija danas je predočila plan kojim planira do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto, povećati količinu energije iz obnovljivih izvora i stvoriti zajedničku energetsku politiku.

Po riječima predsjednika EU, Josea Manuela Barossa, Unija se mora prilagoditi novim klimatskim uvjetima.

"Trebamo nova pravila da bismo se suočili s novom stvarnošću. Ta pravila trebaju osigurati našu natjecateljsku moć, zaštititi naš okološ i naći stabilne izvore energije. Europa mora voditi svijet u novo, možda čak i postindustrijsko doba, u kojem će se ekonomija bazirati na izvorima energije koji emitiraju niske razine ugljičnog dioksida", dodao je.

Izvješće poziva sve zemlje članice da uvedu zakone kojima će do 2020. bar 20% energije dolaziti iz obnovljivih izvora (sunce, vjetar, voda). Navodi se da će bez ovakvih mjera zemlje EU do 2030 morati povećati svoj uvoz energije s 50 na 65 posto, čime će biti puno ovisnije o nepredvidivim izvorima energije. EU trenutno nabavlja samo 6 posto svoje energije iz obnovljivih izvora, a do 2050 planira većinu energije nabavljati na taj način. Trenutno su glavni izvor energije fosilna goriva (nafta, ugljen, zemni plin).

EU je najvatreniji zagovarač smanjivanja emisije stakleničkih plinova i smatra se glavnom osovinom Protokola iz Kyota, koji ističe 2012. Ali, unatoč obećanju koje je dalo tadašnjih 15 zemalja članica EU-a da će do 2008. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 8% u usporedbi s podacima iz 1990., EU ju je dosad smanjila smao za 0,9%, a ako bi se nastavio dosadašnji trend ta brojka bi se do 2010. smanjila na 0,6%.

Tako da je pridržavanje odredbi Protokola jedan od bitnih razloga zbog kojeg se pokreće ova akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je smanjivanje ovisnosti o fosilnim gorivima bitno demonstrirala je i zadnja naftna kriza koja je nastala zbog svađe Rusije i Bjelorusije, koja je posebno pogodila Njemačku i Poljsku.

Iako ovaj plan zauzima neutralan stav o nuklearnoj energiji, napominje da bi njeno smanjivanje otežalo plan za smanjivanjem emisije stakleničkih plinova. Nuklearna energija će, pored obnovljivih energetskih izvora, u budućnosti vjerojatno zauzimati velik dio energetskog tržišta.

EU također planira uvesti strože mjere kontrole tvrtki koje proizvode energiju, a za koje se smatra da posluju nenatjecateljski. Jedna od mjera koje bi se mogle poduzeti bila bi razdvajanje tvrtki koje proizvode od onih koje distributiraju energiju.

Planira se i stvaranje zajedničke politike prema nabavljačima energije, kao što je Rusija.

Plan neće biti proveden prije nego što ga odobre ministri zemalja članica, a rasprava o tome se očekuje na summitu u ožujku.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara