EUROPSKI PARLAMENT KRITIZIRA BERLUSCONIJEVU MEDIJSKU DOMINACIJU

Europski je parlament u četvrtak kritizirao talijanskoga premijera Silvija Berlusconija zbog pretjeranog nadzora nad medijima, unatoč pokušaju konzervativnih zastupnika EP da miniraju raspravu.

EP je na toj sjednici usvojio izvještaj koji podržava odredbe za zaštitu pluralizma tiska u EU i ističe Italiju kao zemlju u kojoj su mediji koncentrirani u najmanjem broju ruku.

"Talijanski je sustav anomalija zbog jedinstvene kombinacije gospodarske, političke i medijske moći u rukama jednoga čovjeka", kaže se u izvještaju koji je sastavila danska liberalka Johanna Boogerd-Quaak.

Taj dokument nema pravnu moć, ali neugodan je za Berlusconija, vlasnika Mediaseta, najveće komercijalne medijske kuće u Italiji. Kao talijanski premijer, on utječe i na program državne kuće RAI.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju se kaže da Berlusconi izravno ili neizravno kontrolira oko devedeset posto televizijskog medijskog prostora u Italiji. "Talijanski parlament još nije prihvatio zaon koji bi razriješio sukob interesa talijanskoga premijera, a Silvio Berlusconi je to obećao u prvih stotinu dana vladavine", kaže se u izvještaju prihvaćenom na dan kad je sporni talijanski medijski zakon vraćen u parlament i idući će tjedan o njemu biti provedeno konačno glasovanje.

Radi se o zakonu koji ublažava ograničenja u vlasništvu nad medijima. Kritičari kažu da je skrojen za Berlusconijevo medijsko carstvo, a pristaše tvrde da će omogućiti rast talijanskih medijskih tvrtki kako bi se lakše nosile sa stranom konkurencijom.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara