Europski parlament za slanje stabilizacijskih snaga u Libanon

PREDSJEDNICI političkih skupina u Europskom parlamentu izrazili su u četvrtak potporu slanju međunarodnih stabilizacijskih snaga u Libanon uz sudjelovanje EU-a, a Europska je komisija donijela odluku o humanitarnoj pomoći žrtvama sukoba u toj zemlji u visini od 10 milijuna eura.

U izjavi usvojenoj u četvrtak predsjednici političkih grupacija, pod vodstvom predsjednika Europskog parlamenta Josepa Borella, izražavaju "potporu slanju međunarodnih stabilizacijskih snaga u okviru UN-a i uz sudjelovanje EU-a".

Predsjednici političkih grupacija također su pozvali na "hitan prekid vatre u regiji kako bi se omogućilo što brže raspoređivanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna i povratak međunarodnog prava".

Misija UN-a je u srijedu zatražila "brzu odluku" o eventualnom slanju interventnih snaga na izraelsko-libanonsku granicu.

Predsjednici su izrazili "veliku zabrinutost zbog eskalacije sukoba i humanitarne krize koja je rezultat toga u Libanonu te su posebno zabrinuti zbog pogoršanja situacije na okupiranim palestinskim teritorijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je Europska komisija donijela odluku slanju 10 milijuna eura humanitarne pomoći za žrtve sukoba u Libanonu te poziva sve sukobljene strane da poštuju humanitarno pravo, priopćila je Europska komisija u četvrtak.

Taj iznos kojim upravlja Odjel Europske komisije za humanitarnu pomoć (ECHO) pokrivat će aktivnosti hitne humanitarne pomoći, uključujuči i omogućavanje isporuke hitno potrebnih stvari za prognane te medicinske potrepštine, dodaje se u priopćenju.

Europska komisija dodaje da je spremna omogućiti i veća sredstva ako situacija to bude iziskivala.

"Pozivam sukobljene strane da poštuju svoje obveze prema humanitarnom pravu. Posebno, ističem da bi trebali osigurati koridore da humanitarne organizacije dobiju brzi pristup onima kojima je pomoć potrebna", istaknuo je europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara