europski seniori upozorili na loš položaj starijih osoba

Sudionici II. kongresa Europske seniorske organizacije (ESO) izrazili su danas nezadovoljstvo politikom Europske unije prema starijim osobama, posebice kad je riječ o socijalnoj skrbi te njihovu položaju na tržištu rada, a bolju ocjenu nije dobila ni Hrvatska.

U organizaciji Foruma seniora SDP-a danas je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan II. kongres Europske seniorske organizacije (ESO) na kojem su sudjelovali predstavnici seniorskih organizacija socijaldemokrata iz 15 europskih država.

Oni su politiku Europskog parlamenta prema starijim osobama ocijenili promašenom, poglavito zbog, kako su istaknuli, sve nižih mirovina, loših medicinskih usluga i socijalne skrbi, te zbog sve češćeg isključivanja osoba starijih od 50 godina iz tržišta rada.

Predsjednik ESO-a Karl Blecha upozorio je da Europska unija nije zadovoljila najavljene gospodarske ciljeve, pa tako ni kad je riječ o skrbi za starije osobe, njihovoj izobrazbi i zapošljavanju.

"Europa je zamišljena kao najkonkurentija u području ekonomije, ali što se degodilo s tim ciljevima - Europa je danas daleko od konkurentnosti SAD-a i Azije", rekao je Blecha. Istaknuo je kako socijaldemokrati ne mogu prihvatiti želju konzervativne većine u Europskom parlamentu da se u bogatim zemljama smanjuju mirovine, a da u siromašnijima padaju ispod granice siromaštva.

"Zauzimamo se za otklanjanje diskriminacije prema starijima, tražimo programe zapošljavanja jer stariji ljudi imaju iskustvo i žele raditi, a Europa si ne može priuštiti luksuz da osobe starije od 50 godina uklanja s tržišta rada", rekao je.

Predsjednik ESO-a izrazio je zadovoljstvo što se Kongres održava u Hrvatskoj, kojoj je pružio punu potporu na njezinu putu prema punopravnom članstvu u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na potpori je zahvalio predsjednik Foruma seniora SDP-a Feodor Feđa Krelja, napominjući da je Hrvatska prva tranzicijska zemlja koja je pristupila ESO-u.

Složio se da aktualna europska politika premalo čini da bi olakšala položaj starijim osobama, ističući da je u Hrvatskoj taj položaj još teži, posebice kad je riječ o zdravstvu i mirovinama.

Sudionike Kongresa pozdravili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik SDP-a Ivica Račan te zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić.

Predsjednik Mesić rekao je da bez socijaldemokracije ne bi bilo ni brzog procesa europskog udruživanja, koje smatra milenijskim pothvatom jer, kako je rekao, samo udružena Europa može biti partner SAD-u te tako pomoći i velikim i malim narodima.

"Nažalost, još ima euroskeptika koji ne shvaćaju da će jedino udruživanje tehnologija, kapitala, rada, kulture i znanosti omogućiti da budemo sigurni da će EU isključiti rat kao političko sredstvo", ustvrdio je Mesić.

Račan je poručio da je održavanje Kongresa u Zagrebu izravno priznanje SDP-u, te je najavio kako mu je cilj, nakon što njegova stranka "pobijedi na lokalnim, a zatim i na idućim parlamentarnim izborima, postati aktivnim seniorom".

(Hina) xtr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara