Europski socijalisti zabrinuti zbog Francuza

EUROPSKI socijalisti sa zebnjom očekuju rezultate internog referenduma francuskih kolega, predviđenog za srijedu, koji bi mogao nanijeti težak udarac Ustavu Europske unije i jedinstvu socijalista u Europi, piše u ponedjeljak Reuters.

I dok socijalističke i socijaldemokratske stranke diljem Europske unije podržavaju novi europski ustav, 120.000 francuskih socijalista o tom je pitanju duboko podijeljeno, a ljevičari ga čak proglašavaju planom za izgradnju neoliberalne, kapitalističke Europe.

Debatom u Francuskoj dominiraju osobna suparništva.

Mnogi su nezadovoljni bivšim premijerom Laurentom Fabiusom, drugim čovjekom stranke, kojeg se optužuje da kampanju za odbijanje ustava koristi kako bi ojačao svoj položaj uoči predsjedničkih izbora 2007. i smijenio čelnika stranke Francoisa Hollandea.

Britanski ministar za europska pitanja Denis MacShane ocijenio je za Le Monde da Fabius "populistički i demagoški" zagovara zamišljenu čistu Europu za razliku od stvarne, proširene Europe.

Europski ustav predviđa funkciju predsjednika Europskog vijeća, jaču integraciju u obrani, više odlučivanja kvalificiranom većinom i veću ulogu za Europski parlament.

Francuski kritičari tvrde pak da potiče slobodno tržišno natjecanje, a ne štiti radna mjesta te da onemogućava provedbu politika kao što su harmonizacija poreza u Europskoj uniji, skraćivanje radnog tjedna diljem Europe i borbu protiv prebacivanja proizvodnje u zemlje s jeftinom radnom snagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europski socijalisti pokušavaju utjecati na francuske kolege, pozivajući ih da ostanu vjerni proeuropskom nasljeđu bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranada i bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

Vođi Europske socijalističke stranke Poulu Nyrupu Rasmussenu u lobiranju za europski ustav pridružili su se i povijesni europski političari kao što su španjolski premijer Felipe Gonzales.

No, svi ti napori ne nailaze na odjek u dijelovima sjeverne Francuske gdje radna mjesta u industriji nestaju, kao ni među mladim socijalistima koji kampanju koriste kao izraz prosvjeda protiv konzervativnog francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Okupljeni na sastanku u Madridu u petak, čelnici europskih socijalista pozvali su francuske kolege da podrže ustav, poručivši im da bi time povećali izglede za povratak na vlast u Francuskoj i ojačali Europsku uniju.

Kampanji su se člancima u francuskim medijima pridružili i njemački kancelar Gerhard Schroeder, španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero te britanski povjerenik Peter Mandelson.

"Francuska treba Europu i Europa treba Francusku za zajedničku budućnost", naglasili su Zapatero, Schroeder i češki premijer Stanislav Gross u zajedničkom članku u Le Mondeu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac obećao je da će iduće godine, vjerojatno u svibnju, održati nacionalni referendum o Ustavu EU.

Ako ga socijalisti na internom referendumu 1. prosinca odbiju, Ustav EU mogao bi propasti i na nacionalnom referendumu, što bi značilo njegov kraj jer ga ratificirati moraju sve članice proširene Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara