Europski sud za ljudska prava presudio protiv BiH

PRESUDOM Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Bosna i Hercegovina proglašena je krivom za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine.

Radi se o osuđenicima koji su zbog svog etničkog podrijetla zlostavljani u zatvorima u Zenici i Mostaru. Hrvat Ivan Baković i trojica Srba, Zoran Knežević, Vlastimir Pusara i Milorad Rodić, bili su zatvoreni u Centralnom zatvoru u Zenici, gdje su robijali od 2004. do 2005. godine zbog ratnih zločina nad Bošnjacima za vrijeme rata.

Sva četvorica su se žalili da su u zatvoru bili mučeni od strane ostalih zatvorenika od kojih je njih 90 posto bilo bošnjačkog podrijetla. Zlostavljali su ih i osuđenici s kojima su dijelili ćelije, a napadi su bili motivirani etničkom pripadnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2005. otpočeli su štrajk glađu kako bi privukli pažnju javnosti na svoj slučaj, nakon čega su 20 dana proveli u izolaciji. Nakon toga je otvorena istraga, a po nalogu ministarstva pravosuđa BiH, trebali su biti premješteni u jedan zatvor u Republici Srpskoj, ali su ipak završili u mostarskom zatvoru.

Sud u Strasbourgu ustvrdio je da je njihovo zatvaranje u zatvor u Zenici "podrazumijevao veliki rizik za fizički integritet" osuđenika te je zaključio da su vlasti BiH prekršile 3. članak Europske konvencije o ljudskim pravima kojim se zabranjuje nehumano i degradirajuće postupanje prema zatvorenicima.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara