Europski sud za ljudska prava zaustavio izručenje Zagorca

EUROPSKI sud za ljudska prava  donio je privremenu mjeru kojom Austriji do daljnjega zabranjuje izručenje Vladimira Zagorca Hrvatskoj. To nam je potvrdio Zagorčev odvjetnik  Zvonimir Hodak, koji kaže da je takva odluka iz Strasbourga u austrijskog Ministarstva pravosuđa stigla jučer poslijepodne.

"To znači da sud u Beču ne može donijeti odluku o izručenju sve dok se predmet Zagorec ne riješi u Strasbourgu", rekao nam je Hodak koji nije htio špekulirati kad bi Sud za ljudska prava mogao donijeti konačnu odluku. Vjeruje da bi odluka mogla biti donesena brže nego inače, jer se ovdje radi o predmetu iz područja kaznenog prava.

Hodak podsjeća da su prilikom prijave ovog slučaja Europskom sudu za ljudska prava, priložili snimku razgovora Zagorca i Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Mesića za nacionalnu sigurnost i da je to presudilo u odluci Europskog suda.

Na toj snimci, u čiju autentičnost sumnja predsjednik Mesić, Perković potvrđuje Zagorcu da su u Hrvatskoj ugroženi njegov i životi njegove obitelji. Do presudnog sastanka Perkovića i Zagorca došlo je još 25. svibnja, i od tada je to glavni dokaz Zagorčeve obrane da iza optužbe stoje samo politički motivi.

D.M.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara