Europski tisak o Berlusconiju

EUROPSKI tisak optužio je u petak talijanskog premijera Silvia Berlusconija da je svojom izjavom u Europskom parlamentu potaknuo nove sukobe unutar Europske unije, u trenutku kad joj je najpotrebniji konsenzus.

"U samo četiri dana talijanskog predsjedanja, Berlusconi je uspio napraviti više štete europskom jedinstvu nego svi njegovi prethodnici tijekom šestomjesečnih mandata", piše lijevo orijentirani britanski Guardian.

Berlusconi je nakon svog govora u srijedu u Europskom parlamentu, održanog u sklopu početka talijanskog predsjedanja EU-om, uvrijedio veći dio europskog kontinenta usporedivši njemačkog zastupnika koji ga je kritizirao s čuvarom u nacističkom koncentracijskom logoru.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder prihvatio je Berlusconijevu ispriku u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Europski tisak međutim navodi da će Berlusconi puno teže nadoknaditi gubitak vjerodostojnosti u predstojećem razdoblju u kojem bi trebao voditi 15-člani blok prema usvajanju prvog ustava u povijesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lapsus u Europskom parlamentu pratit će talijanskog premijera prilično dugo", piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Koliko dugo, ovisit će o tome hoće li uspjeti kontrolirati taj incident da on ne preraste u veliku krizu u EU ili u odnosima između Njemačke i Italije", piše FAZ.

Odnosi Italije i Francuske također su zategnuti nakon dolaska Berlusconija na vlast 2001. godine, a ta je napetost porasla nakon što je talijanski premijer podupro američki napad na Irak, čemu su se suprotstavljale Francuska i Njemačka.

Desničarski francuski Le Figaro također nije pokušao braniti Berlusconijevu izjavu. "Berlusconi predstavlja žalosnu sliku Italije u inozemstvu", piše Le Figaro, optuživši Berlusconija da "ne želi priznati da nije potpuno nepogrešiv".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara