Europski tisak o Putinovoj izbornoj pobjedi: Putin se udaljava od demokracije

IZBORNA pobjeda Vladimira Putina u mnogim aspektima podsjeća na "sovjetsko razdoblje", udaljava malo više Rusiju od demokracije te iz prošlosti izvlači "duhove ruskog carizma", analizira u ponedjeljak europski tisak dan nakon ponovnog izbora ruskog predsjednika.

"Rusi su u nedjelju uvjerljivo okrenuli leđa demokraciji na zapadni način, glasujući za stabilnost i željeznu ruku vlasti", komentira britanski Daily Telegraph.

Švedski Dagbladet piše o "autokratskom vodstvu zemlje kakvo je Putin stvorio".

Talijanska La Repubblica optužuje Putina za "golemu koncentraciju vlasti u rukama predsjednika (...) za obnovu tradicionalnog modela vlasti u Rusiji, za kult ličnosti, tajnovitost, odlučivanje bez pogovora".

Slično tvrdi i portugalski Diario de Noticias ocjenjujući da "je predsjedniku dana golema vlast te da vlast nije prestajala rasti tijekom njegova prvog mandata".

"Putin odsad ima u rukama sve karte za političku igru", rezimira austrijski Der Standard.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija se predala Putinu" ističe talijanski Corriere della Sera na naslovnici, a britanski The Independent izbornu pobjedu naziva "farsom".

"Pitanje je zašto je Putin želio pribjeći strategijama u najčišćem sovjetskom stilu, kada je već od početka bilo jasno da će pobijediti", pita se retorički londonski Times nudeći sljedeće hipoteze: "Je li to suviše ukorijenjena navika iz njegove prošlosti u KGB-u, strah da bogati oligarsi ne pokušaju kupovati glasove ili pak strah da njegovi protivnici ne gađaju njegovu Ahilovu petu, krvavu u Čečeniji".

"Duhovi ruskih careva" pojavljuju se iz prošlosti, dodaje Times, a o "carskom sustavu" piše i francuski Liberation. Još je izravniji francuski Le Figaro koji najavljuje doba "Vladimira I. od Rusije", a jedinu pozitivnu stranu vidi u u području gospodarstva kao i gotovo cjelokupni europski tisak koji ocjenjuje da će iduće četiri godine Putin nastaviti provedbu prijeko potrebnih gospodarskih reformi u Rusiji.

Njemački list Tagesspiegel u ponedjeljak piše kako Putinova pobjeda na predsjedničkim izborima ima "puno negativnih aspekata". Unatoč tomu što je ruska vanjska politika za vladavine Vladimira Putina postala puno predvidljivija za zapadne države, u domeni unutarnje politike neće se ništa izmijeniti, procjenjuje taj berlinski list.

S obzirom na to da ruski predsjednik neće dopustiti razvoj demokratskih institucija, kritičkog razvoja medija i stvarnog građanskog društva, Rusija će biti na samo dva koraka od diktature, upozorava Tagesspiegel.

Financial Times Deutschland (FTD) piše kako je Putin "uništio brojne temelje demokracije, a ne samo pravo na slobodne i poštene izbore. Rusiji treba pluralizam i borba mišljenja. Samo na taj način moći će se postići prava rješenja. Rusija je već jedanput postigla neuspjeh s jednostranačkim sustavom i monopolom mišljenja", piše FTD.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara