Europsko istraživanje klime na polovima

ISPITIVANJE klime na Sjevernom i Južnom polu koje je proveo brod Polarstern (Polarna zvijezda), bilo je usmjereno na analizu leda, najstarijih arhiva planeta na kojem živimo.

Impresivna istraživanja obavljena su na Antarktiku, kontinentu ekstrema: tamo je najhladnije, najuzdignutiji je, najsuši i najvjetrovitiji.

Najstariji uzorci, koji su uzeti tijekom posljednje misije ledolomca, stari su 800.000 godina. Potječu iz baze Dome Concordia (francusko-talijanska) smještene na 123. stupnju zemljopisne duljine, oko 500 kilometara od ruske baze Vostock.

Taj nagomilani snijeg i led skrivaju mjehuriće zraka koje su nezamjenjiva memorija atmosfere. Sumporni spojevi govore o vulkanskoj aktivnosti, dok talozi ugljičnog dioksida, metana, dušika i zagađivača određuju sastav zraka.

Analize obavljene u Europi pokazuju povezanost rasta temperatura i razine ugljičnog dioksida, tako da topla razdoblja odgovaraju najvećim emisijama plina. Međutim, istraživači odbijaju pripisati krivnju za klimatsko zagrijavanje samo zagađenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara