Eutanizirana ovca Dolly

Eutanizirana ovca Dolly

UMRLA je Dolly, najpoznatija ovca na svijetu. Ovca klon Dolly rođena 1996. godine, eutanizirana je nakon što su joj veterinari ustanovili bolest pluća.

Iako ovce obično žive do 11 ili 12 godina, a kod starijih ovaca plućne bolesti nisu neobične, vijest o njenoj smrti ponovno će potaknuti rasprave o mogućim rizicima genetike.

Nakon što se provedu posmrtna ispitivanja, javnost će biti obaviještena o rezultatima.

Dolly je na svijet došla 1996., a škotski je istraživački institut vijest objavio 23. veljače 1997. i to je bila međunarodna senzacija.

Godine 1999. znanstvenici su uočili da su stanice u Dollyinu tijelu, kloniranu iz stanice dojke šestogodišnje ovce, počele pokazivati znakove starosti tipične za stariju životinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle su godine Dollyni stvoritelji objavili da je ovca dobila artritis u relativno ranoj dobi, s 5 i pol godina, što je izazvalo rasprave o tome je li postupak kloniranja dobar.

Ian Wilmut, znanstvenik koji stoji iza Dollyna kloniranja, oduvijek se protivio pokušajima da se taj postupak ponovi na čovjeku i upozoravao je na nepredvidive posljedice.

Mnogi genetičari tvrde, piše Reuters, da Dollyn slučaj pokazuje da znanstvenici ne mogu proizvoditi duplikate životinja, a da se originalni genetski materijal s vremenom ne istroši.

U siječnju 2002. objavljeno je kako Dolly boluje od artritisa. Vrijednost dionica tvrtke koja ju je klonirala tada je pala za 15 posto.

Dolly je za života rodila 4 janjeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara