Evo kako je kraljica Jordana reagirala na kontroverznu karikaturu Charlie Hebdoa

Evo kako je kraljica Jordana reagirala na kontroverznu karikaturu Charlie Hebdoa

Foto: FAH

JORDANSKA kraljica Rania crtežom je na Facebooku i Twitteru reagirala na karikaturu nedavno objavljenu u satiričnome francuskom tjedniku Charlie Hebdo na kojoj je sirijski dječačić Aylan Kurdi, čije je beživotno tijelo u rujnu pronađeno na turskoj plaži, prikazan u odrasloj dobi kao silovatelj.

Na karikaturi objavljenoj u zadnjem broju Charlie Hebdoa, koja je ponovno izazvala bijes javnosti, prikazan je dječak Aylan Kurdi kao odrasla osoba. Crtež sugerira da bi, da je preživio, postao seksualni nasilnik. Uredništvo tjednika obrazložilo je da je namjera bila skrenuti pozornost na stav koji prevlada u Europi, a to je da su sve izbjeglice umiješane u seksualne napade u Koelnu.

> Je li Charlie Hebdo pretjerao novom karikaturom?

Kraljica je na Facebooku i Twitteru objavila crtež jordanskoga karikaturista Osame Hadžaja na kojemu se vidi beživotno dječakovo tijelo na plaži pored kojega sjedi nešto stariji dječak s osmijehom na licu, do njega još stariji dječak sa školskom torbom te do njega liječnik.

Ispod crteža je tekst na arapskom, engleskom i francuskom preuzet iz karikature u Charlie Hebdou - "U što bi se pretvorio mali Aylan da je odrastao?"

Kraljica je na objema društvenim mrežama napisala odgovor: "Aylan je mogao postati liječnik, učitelji ili brižan otac.... Hvala @osamacartoonsu što je oslikao moje misli."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara