Evo što je Milanović rekao kad je prije tri godine uklanjao provjere državnih dužnosnika

Evo što je Milanović rekao kad je prije tri godine uklanjao provjere državnih dužnosnika

Foto: FAH

NAKON što je u samo nekoliko dana isplivao cijeli niz afera o ministru branitelja Miji Crnoji, postavlja se pitanje postoje li ikakve provjere pri zapošljavanju na visoke funkcije u državi.

Odgovor je, kako je Index već pisao, negativan. Kako bi se postalo hrvatskim ministrom, zamjenikom ministra ili visokim državnim dužnosnikom imenovanom od Vlade Republike Hrvatske, ne treba se proći nikakvu sigurnosnu provjeru, osim ako to ne zatraži čelnik tijela.

Aktualni Zakon o sigurnosnim provjerama 2012. godine donijela je SDP-ova većina zastupnika čime je zakon iz 2008. godine prilično ublažen, a provjere dužnosnika su praktički minimalizirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo, tada još u oporbi, HDZ je bio protiv usvajanja zakona koji bi uvelike reducirao provjere državnih dužnosnika. Tako je u travnju 2012. godine HDZ-ov zastupnik Josip Đakić pitao jesu li državni dužnosnici koje je imenovala Vlada prošli sigurnosnu provjeru.

"Zastupnik je znao što pita, ja sad definitivno znam što je pitao. Ali kada bismo provodili taj Zakon kako je pisan, u najboljoj vjeri, Vlada bi počela funkcionirati oko Uskrsa jer vi ne biste mogli biti imenovani", pravdao se tada Milanović.

Milanovićeva Vlada je stoga odlučila izmijeniti zakon, svjesna ipak da određene osobe koje stupaju u kontakt s važnim dokumentima ili rade specifične policijske, državno odvjetničke ili diplomatske poslove, treba sigurnosno provjeriti.

"Ali baš da ćemo raditi cvjetajuću industriju sigurnosnih provjera za sve koji hodaju i pužu ovom zemljom to nećemo raditi, tako da ćemo taj zakon promijeniti. Bit će demokratičniji, normalniji", objasnio je Milanović 2012. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara