Faber namigivao Državnom odvjetništvu, Glavaš bijesan

Faber namigivao Državnom odvjetništvu, Glavaš bijesan

VIŠE PUTA odgađano svjedočenje bivšeg načelnika osječke policije počelo je danas, nakon što je sudac Željko Horvatović utvrdio da su svi suoptuženici Branimira Glavaša za ratni zločin u Osijeku 1991., Mirko Sivić i Gordana Getoš Magdić, dovoljno zdravi da prisustvuju raspravi. Očekivano, dogodilo se nekoliko manjih incidenata.

Vladimir Faber je iz nepoznatog razloga u jednom trenutku namignuo prema Državnom odvjetništvu. Obrana i okrivljenička klupa počeli su protestirati, no sudac to nije vidio i povjerovao Faberu na riječ da nije namigivao, i odbio reagirati. No, čim je Horvatović sazvao pauzu, Glavaš je prišao televizijskom snimatelju koji je bio u sudnici i pitao ga je li vidio taj drski čin. Ovaj je to zaista vidio, pa mu je potvrdio. Po povratku s pauze, Glavaš je zatražio pravdu.

"Molim vas neka uđe u zapisnik da je Faber namigivao prema predstavnicima Državnog odvjetništva, a to je vidio i snimatelj", inzistirao je prvooptuženi.

Na kraju dana, državni je odvjetnik, tvrdi Glavaš, priznao da mu je Faber namignuo, pa je sve skupa ušlo u zapisnik.

Žvakaća guma i povišeni tonovi

Osim toga, Horvatović je tijekom dana više puta zbog nedoličnog ponašanja opominjao i obranu i Glavaša. Njemu je na početku rasprave kazao da se Faberu ne ubacuje stalno u riječ, a Anti Babiću, odvjetniku Gordane Getoš Magdić, naredio je da snizi ton kojim se obraća Faberu. Jednom je odvjetniku čak naredio da izbaci žvakaću gumu iz usta.

"Ponašajte se pristojno, prestanite žvakati žvakaću!", zgrožen je bio predsjednik sudskog vijeća.

Faber o sastanku s Ana Marijom Getoš: Klasična manipulacija, spin sa ciljem da me se kompromitira

Upitan o sastanku sa Ana Marijom Getoš krajem prošle godine, Faber nije samo potvrdio da se sastao s njom nego je prepričao cijeli događaj.

"Sastao sam se na njezin zahtjev nakon što me izmanipulirala. Nakon što su tolike laži izrečene na račun policije, na moj račun, imao sam hrpu neformalnih kontakata gdje su me pitali je li istina da je policija mučila i maltretirala osumnjičenike. Ona (Ana Marija) je zajedničku poznanicu koju je dovela u zabludu. Poznanica me zvala desetak puta zvala da se nađem s njom (Ana Marijom), jer je željela znati je li njezina sestra zaista zlostavljana i mučena ili postoji sumnja da je počinila kazneno djelo", priča Faber.
 
"Više puta sam odbijao taj sastanak, no zadnji put Ana Marija Getoš je po poznanici poručila da odlazi na doktorat u Njemačku na šest mjeseci. Prihvatio sam da neformalno popijemo kavu, ni na kakvom tajnom mjestu. Sastali smo se u jednom kafiću u Branimir centru. Molio sam je da prestane sa lažima na moj račun", kazao je Faber, dodavši da je nedugo prije toga dala intervju u Nacionalu. "Klasična manipulacija, spin sa ciljem da me se kompromitira", dodao je. Sudac Horvatović odbacio je transkript tog sastanka objavljen u Nacionalu kao dokaz.

"Mi smo inzistirali da policajci ne pripadaju ni HDZ-u ni HDSSB-u"

Faber opovrgava optužbe da su iskazi Glavaševih suoptuženika iznuđeni. Krim policajci kojih je 12-ak angažirano za istragu popularno nazvanog "selotejpa", kaže Faber, ponašali su se korektno, a određeno je i da ne smiju pripadati niti jednoj stranci.

"Jedan broj policijskih službenika u PU osječko-baranjskoj je bilo ili u HDZ-u ili u HDSSB-u koji se kasnije pojavio. Mi smo inzistirali da ti policajci ne pripadaju ni jednoj stranci", kazao je Faber.

Patološki se bojala Glavaša i pobjegla je od njega 1992. u Njemačku

Gordana Getoš Magdić nikada nije imala primjedbe na policijske službenike i rekla je da su vrlo vrlo korektni, niti je itko na nju podigao glas, kaže Faber, tvrdeći i da mu je sama to rekla.

"Rekla mi je 'čula sam da ste vi neki tamo opaki tip'", kaže Faber, dodajući da mu je rekla kako se ugodno iznenadila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazala je da je svjesna svjesna svoje situacije, da već 15 godina živi s tim i da je bilo pitanje dana", priča Faber, te nastavlja da je pritom rekla "da se boji za svoj život ako da iskaz", jer se "patološki bojala prvooptuženog". Tome u prilog govori i ono što je navodno Getošica kazala Faberu dok je bila u pritvoru.

"Vi niste svjesni koliko je on moćan, on će se meni osvetiti, ma u zatvoru, u Njemačkoj. ona je pobjegla od njega u Njemačku 1992. godine", prepričao je Faber riječi Gordane Getoš Magdić. Dva dana kasnije, tvrdi bivši načelnik, kojega je, kaže,  dva dana kasnije upravitelj osječkog zatvora obavijestio da je premještena u kaznionicu u Zagreb iz sigurnosnih razloga.

"Izgledala je baš..."

Faber je prepričao i epizodu dolaska Getošičine kćeri u policiju, na njezino traženje. Tvrdi da je nakon konzultacija dogovoreno da to prođe sa što manje stresa za dijete.

"Dogovorili smo da umjesto policajaca u uniformama, policajke u civilu preuzmu da ne bude stresno za dijete, a ona se za tu priliku sredila i našminkala, i izgledala je baš...", opisuje Faber.

"Ona je meni rekla 'meni baš i nije dobro jutro', a ja sam njoj rekao 'bit će bolje'"

Poanta izostala kod Babićevog pitanja o Faberovom nasrtanju, odnosno prijetnjama Getošici, što se navodno dogodilo na prošlom ročištu. Oni su se, naime, sreli u dvorištu Županijskog suda, dok je Faber dolazio na sud u pratnji pravosudne policajke.

"Vidjeli smo se u prolazu, iz Petrinjske su me uvodili u zgradu, i ja sam ju vrlo ljubazno pozdravio. Ona je meni rekla 'meni baš i nije dobro jutro', a ja sam njoj rekao 'bit će bolje'", kazao je bivši načelnik.

"Znate li da je to snimljeno sigurnosnom kamerom?", pita ga Babić. "Ne", hladno mu je vratio Faber.

"Sivić ispričao čitavu konstrukciju"

Iskaz je započeo prepričavajući kako je optuženik Mirko Sivić dao iskaz u listopadu 2006. godine.

"Zaista je sam pristupio dragovoljno. Došao je u jutarnjim satima. Poslijepodne su mi krim policajci koji su razgovarali s njim rekli da je Sivić spreman službeno dati iskaz. Ispričao im je čitavu konstrukciju, od ulaska u SUS do izlaska iz SUS-a, i o svojoj ulozi..", govorio je Faber, zbog čega ga je Horvatović upozorio da ne smije prepričavati detalje iskaza. Bivši načelnik kaže da ga je pitao zašto je voljan pričati, jer se to rijetko događa u policijskoj praksi, a ovaj je rekao da je "to njegova volja i da je to učinio bez ikakve prisile".

Faber kaže da su Siviću u policijsku postaju doneseni lijekovi za reumu koje je tražio, da mu je bio omogućen noćni odmor, i "naravno" odvjetnik. Status krunskog svjedoka nije tražio i o tome nije bilo riječi.

Pola sata nakon završetka radnog vremena Županijskog suda u Zagrebu završilo je i današnje ročište, a Faber sa iskazom nastavlja sutra.

Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara