Facebook uvodi aplikaciju koja će upozoravati na potencijalne samoubojice

Screenshot: facebook

FACEBOOK pokreće sustav koji će korisnicima omogućiti da prijave prijatelje za koje misle da planiraju samoubojstvo, objavio je BBC. Aplikacija se priprema u suradnji s najpoznatijom svjetskom udrugom za prevenciju samoubojstva "Samaritans", u kojoj kažu da je nekoliko ljudi već isprobalo testnu verziju nove aplikacije.

"Svatko tko je zabrinut za prijatelja može ispuniti formular s detaljima koji ih zabrinjavaju. To se onda prosljeđuje moderatorima socijalne mreže", poručuju Samaritanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kažu da su pratili primjere u kojima su korisnici Facebooka najavljivali da će počiniti samoubojstvo "online". Na stranice za prijavu treba upisati URL-adresu na koju je potencijalni samoubojica poslao očajničku poruku, njegovo puno ime i detalje o internetskim stranicama na koje je učlanjen.

"Kad moderatori s FB-a dobiju prijavu, ocjenjuju hoće li zvati policiju ili će se obratiti nama", kaže Nikola Peckett iz Samaritanaca.

BBC podsjeća na slučaj Simone Back, Britanke koja je na Božić umrla od predoziranja, iako je volonter iz Brightona na njenom FB-profilu napisao da se namjerava ubiti. Nekoliko njenih prijatelja je komentiralo poruku, no nitko nije "zazvonio na alarm".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara