´Familia Cristiana´: Talijani odbacuju Bushovu politiku

Anketa provedena među čitateljima talijanskog tjednika ´Familia Cristiana´ pokazala je da se čak 94,7 posto ispitanika opredijelilo za politiku Vatikana prema krizi u Iraku, a samo 5,3 posto je podržalo politiku američke administracije.

Podaci ankete, koje je danas obznanio talijanski tjednik kršćanskog usmjerenja i koji ima najveću nakladu u Italiji među tjednicima, pokazuju kako su Talijani protiv eventualnog rata u Iraku.

Predsjednik regije Lombardije, pripadnik vladine koalicije Kuće sloboda Roberto Formigoni, upozorava danas, komentirajući rezultate ankete, kako su to ujedno i birači desnog centra i kako bi ih trebalo poslušati. Formigoni je inače više puta odlazio u Bagdad i uoči rata u Zaljevu, te je iz Iraka oslobodio i 264 talijanska taoca. On sada upozorava da je držanje vlade Silvija Berlusconija previše naklonjene Bushu.

Vatikan posebno odbacuje tzv. preventivni rat, jer ga drži nelegitimnim ne samo s moralne, već i s pravne strane. Vatikansko glasilo ´Osservatore Romano´ piše danas da izvješće, koje je pred UN-om podnio američki državni tajnik Colin Powell, nije dovoljno za napad na Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara