Farmaceutske kompanije liječnicima lani isplatile više od 100 milijuna kuna

Farmaceutske kompanije liječnicima lani isplatile više od 100 milijuna kuna

Foto: FaH

DVADESET PET inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj objavile su podatke o ukupnim prijenosima vrijednosti prema liječnicima i zdravstvenim organizacijama tijekom prošle godine koji su iznosili najmanje 105,3 milijuna kuna, od čega se oko 42,2 milijuna ili 40 posto odnosi na zdravstvene radnike, rečeno je na konferenciji za novinare Inovativne farmaceutske inicijative.

Prema zdravstvenim organizacijama izvršen je prijenos vrijednosti u iznosu od najmanje 38,6 milijuna kuna, ili 36,7 posto ukupne prenesene vrijednosti, a čak 24,5 milijuna kuna ili 23,3 posto uloženo je u istraživanje i razvoj.

Tim sredstvima inovativna farmaceutska industrija je, primjerice, kroz sponzorstva i donacije omogućila realizaciju projekata zdravstvenih organizacija, a zahvaljujući financijskoj potpori farmaceutskih kompanija realizira se i najveći dio obavezne edukacije liječnika, bez koje ne mogu obnavljati licence. U skladu s hrvatskim zakonima, farmaceutske kompanije poimence su objavile podatke o prijenosu vrijednosti prema liječnicima isključivo uz potpisanu privolu, a takvih je u Hrvatskoj oko 12 posto.

87 posto građana slaže se da liječnici imaju pravo na pravičnu naknadu za stručna predavanja.

Pored stručnog usavršavanja liječnika, suradnja industrije i zdravstvenih radnika odnosi se i na sudjelovanje na medicinskim i edukativnim sastancima, gdje liječnici ustupaju svoja stručna znanja, vrijeme i rad, za što primaju pravičnu naknadu. Da na to imaju pravo, slaže se i velika većina hrvatskih građana. Prema istraživanju agencije Ipsos iz veljače ove godine, njih 87 posto podržava honoriranje stručnih predavanja te pokrivanje troška smještaja, putovanja i kotizacije na stručnim edukativnim skupovima od strane industrije.

Čak 97 posto građana podržava redovno sudjelovanje liječnika na stručnim edukativnim skupovima, a njih 89,4 posto podržava javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je veliki iskorak inovativne farmaceutske industrije prema punoj transparentnosti i smatramo kako time možemo samo unaprijediti suradnju sa zdravstvenim profesionalcima, čime se najbolje medicinske prakse približavaju pacijentima", rekla je predsjednica Upravnog vijeća IF-ja Tatjana Tomljanović.

Izvršni direktor Udruženja Sani Pogorilić objasnio kako su zdravstveni radnici nezamjenjivi partneri u potrazi za učinkovitim lijekom od faze kliničkih istraživanja do dijeljenja najbolje kliničke prakse i razmjene informacija o tome kako lijekovi djeluju na bolesnike.

"Upravo zahvaljujući razmjeni znanja između industrije i zdravstvenih radnika, kao i razmjeni iskustava na stručnim skupovima, mijenja se tijek i ishod mnogih bolesti. U suradnji sa zdravstvenim radnicima, inovativna industrija iznašla je rješenja za brojne dosad neizlječive bolesti, a na pragu smo još niza revolucionarnih otkrića", zaključio je Pogorilić.

Objava podataka o prijenosu vrijednosti, ustvrdio je, jača povjerenje i osigurava bolje razumijevanje odnosa industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama.

Objava podataka od ove godine postaje uobičajena praksa inovativne farmaceutske industrije u 33 zemlje, a prijenosi vrijednosti bilježe se tijekom godine i javno objavljuju do 30. lipnja iduće godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara