Farnesina: Hrvatska obala sigurna za ljetovanje

HRVATSKA obala je sigurna za ljetovanje, stoji u izvješću talijanskog ministarstva vanjskih poslova, koje u suradnji s talijanskim autoklubom (ACI) informira o sigurnosti i stanju u pojedinim zemljama svijeta.

Većina Talijana konzultira Farnesinu (sjedište ministarstva vanjskih poslova), odnosno njezine internet stranice, radi dobivanja podataka o stanju u pojedinoj zemlji prije donošenja odluke o odlasku na ljetovanje. List Corriere della Sera u nedjeljnom izdanju prenosi prepuruke Farnesine.

Corriere della Sera preporučuje Talijanima odlazak na hrvatsku obalu (Farnesina pod međunaslovom "Sigurne zone" za Hrvatsku piše: "Nema problema u Istri i Rijeci, na dalmatinskoj obali i otocima, Varaždinu i okolici, Zagrebu i okolici"), na grčku, francusku i španjolsku i talijansku obalu.

Kao hrvatske opasne zone zbog minskih polja Farnesina spominje Slavoniju i okolicu Karlovca, te posebno hrvatsko-srbijansku granicu.

Od atentata u Šarm el-Šeiku, koji je posjećivalo godišnje oko 30.000 Talijana, Egipat, koji je posječivalo stotine tisuća talijanskih turista, više nije siguran i Farnesina preporučuje da se do daljnjega ne putuje na te prostore. Isto tako se ne preporučuje posjećivanje Pakistana, Jemena, Angole, Kenije, Tajlanda, odnosno oko 50 zemalja. Farnesina ne preporučuje, među njima, ni odlazak u Srbiju i Crnu Goru. Nema sigurne zone u toj zemlji, jer i u Beogradu vlada mikrokriminal, a u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, na primjer, postoji velika opasnost od zagađenosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara