Farsa na Prisavlju: 11 lica traži li traži ravnatelja

Farsa na Prisavlju: 11 lica traži li traži ravnatelja

NI NAKON 4 kruga glasanja članovi vijeća HRT-a nisu uspjeli izabrati ravnatelja jer nijedan od kandidata nije uspio dobiti dvotrećinsku većinu (osam glasova). Natječaj za nasljednika Mirka Galića se stoga ponavlja.

U posljednjem, četvrtom krugu glasanja, ostao je samo jedan kandidat - Vanja Sutlić, ali prema propozicijama glasovanja za pobjedu mu je trebalo najmanje 8 glasova od ukupno 10 članova Vijeća, koliko ih je bilo prisutno na sjednici (Vijeće inače broji 11 članova, ujutro se na sjednici nisu pojavili Darinka Janjanin i Nedjeljko Pintarić, koji se na istoj pojavio oko 12 sati).

Podsjećamo, Programsko vijeće HRT-a zpočelo je danas nešto iza 9 sati sjednicu na kojoj je trebalo odlučiti o novom ravnatelju HRT-a. Nakon 6 sati prezentacija, razgovora i glasanja, članovi Vijeća nisu uspjeli izabrati novog glavnog ravnatelja HRT-a.

Izbor je tekao tako što su se održali razgovori sa kandidatima, a svaki od njih je imao deset minuta za iznijeti svoju viziju upravljanja HRT-om, poslije čega su im članovi Vijeća postavljali pitanja dvadeset minuta. Kandidati su izlazili pred Vijeće abecednim redom, nakon čega je uslijedio tajni izbor glavnog ravnatelja HRT-a.

Sutlić nije pobijedio iako je imao daleko najviše glasova i bio jedini kandidat u završnom krugu !?

Kandidati čije su molbe ušle u razmatranje su bili Andreja Feldman, Nikša Sviličić, Vanja Sutlić, Davor Kovačević, Mile Pešorda, Marijan Kostrenčić, Vjekoslav Krsnik, Nikola Kristić, Branimir Ježić, Darko Staklenac i Ante Rončević.

U drugi krug izbora za ravnatelja HRT-a ušli su Vanja Sutlić, urednik i novinar sa tridesetogodišnjim televizijskim iskustvom, koje uključuje mjesto urednika redakcije unutarnje politike, zamjenika urednika Informativnog programa, a posljednjih godina je bio pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, Marijan Kostrenčić, odvjetnik i konzultant - predsjednik Nadzornog Odbora Vipneta, Večernjeg lista i član NO-a Tiska sa iskustvom u MVP-u, INA-i i Luri i 36-godišnji Nikša Sviličić, lepršavi konzultant koji je svojom energičnom prezentacijom "debibizacije" (suprotstavljanju koncepta zatupljivanja gledatelja reality showovima)  javne televizije šarmirao tri člana Vijeća, koliko mu ih je u konačnici dalo glas.

Izborni sustav kojim se odlučuje tko će upravljati HRT-om je otprilike jednako jednostavan, kao i onaj elektorski, kojim se u SAD-u bira predsjednik države; a izgleda tako da se sustavom eliminacije po krugovima dolazi do jednog kandidata (u svakom krugu otpada kandidat sa najmanje glasova), ali čak se može dogoditi i da on ne pobjedi sam sebe, ukoliko ne uspije dobiti osam glasova. Naravno da je teoretski, ali doista, s ovakvim sastavom Vijeća, samo teoretski, moguće pobijedit odmah. Za tu (ne)mogućnost je potrebno odmah dobiti magičnih osam glasova.

U prvom krugu je Sutlić dobio šest glasova, Sviličić dva, Kostrenčić jednog, a jedan je listić bio nevažeći.

U drugom krugu je Sutlić imao sedam glasova, a Sviličić i Kostrenčić su ponovili uspjeh iz prvog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći krug je Sutliću donio sedam, a Sviličiću tri glasa. Pošto je Sutliću nedostajao jedan glas do pobjede, zavrtio se četvrti izborni vrtuljak, gdje je Sutlić, iako jedini preostao kandidat, opet ostao za jedan glas kratak, a tri listića su bila nevažeća

Zdravko Ljevak: Moguće je da na čelo HRT-a dođe povjerenik Vlade

Predsjdnik Vijeća HRT-a objasnio je kakva je procedura nakon što danas nije izabran prvi čovjek Kuće: "Birati ćemo vršitelja dužnosti ravnatelja, koji može biti samo iz redova HRT-a. Ako se izabere v.d. (također sa dvije trećine glasova članova), onda će se raspisati i novi natječaj, a ako se ne izabere onda ću se ja kao predsjednik Vijeća obratiti Vladi i tražiti rješenje u sljedećem koraku: imenovanje povjerenika za HRT. To je posljednji, očajnički korak."

"Među kandidatima sam vidio čovjeka koji može voditi HRT, ali to je moje mišljenje, kao što i svaki član Vijeća ima pravo na svoje mišljenje. Stradala je kuća, staradali su, pod navodnicima, i sami gledatelji, jer mi ravnatelja biramo radi gledatelja i slušatelja, a ne radi politike i članova Vijeća.", komentirao je neuspio pokušaj izbora i dodao: "Nema razloga da se kandidati koji nisu dobili dovoljan broj glasova ne jave na natječaj u drugom krugu. To je njihovo legitimno pravo."

"Upitno je hoćemo li uspjeti potvrditi kandidata jer jako je teško doći do osam istih mišljenja.", izrekao je predsjednik Vijeća možda najveću istinu kada je sastav vijeća u pitanju.

Ljevak je prokomentirao potez Darinke Janjanin, jedine članice Vijeća koja nije došla na sjednicu niti je svoj nedolazak opravdala: "Malo je to neodgovorno od nje kao članice. Kao predsjednik vijeća nemam nikakvih informacija zašto ona nije došla, a ako je bolest u pitanju, ja se ispričavam i želim joj brzi oporavak. Ali izbor ravnatelja HRT-a je, uz praćenje programa, temeljna zadaća članova Vijeća. Mislim da je izostanak opravdan, jedino ako je teška bolest u pitanju"

"Raspuštanje vijeća je realna opcija, ali upravo zato je trebalo izabrati ravnatelja i kada je već jedan kandidat ovako premoćno imao sedam glasova, mislim da je ga je trebalo izabrati i dati mu taj osmi glas. Kod glasovanja se nije vodilo računa o kući, više o nekim osobnim stvarima.", razočaran je neozbiljnošću članova

"Ako Sabor raspusti Vijeće, a ne izabere se v.d., postoji postupak po kojem Sabor može razrješiti Vijeće, ali ja ću se obratiti Vladi. Bilo bi prvi put u povijesti HRT-a da se na čelo postavlja povjerenik i to na čelo Kuće koja je u Europi uzimana kao primjer organiziranosti", zavapio je Ljevak za boljom prošlošću na Prisavlju.

Zvonko Alač
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara