Fatah i Hamas na prvim pregovorima traže zajedničko polazište

Dužnosnici Fataha dogovorili su se na prvim pregovorima s Hamasom u srijedu da će pokušati pronaći zajedničko polazište za stvaranje koalicijske vlade između palestinske stranke koja je dugo u regiji bila dominantna i militantnog pokreta Hamasa koji je pobijedio na nedavnim parlamentarnim izborima, izvijestio je Reuters.

Fatah je sklon zamisli o zajedničkoj vladi koju bi predvodio njegov moćni islamistički rival, pobjednik parlamentarnih izbora 25. siječnja. Nakon pregovora s čelnicima Hamasa, vođa Fataha Azzam al-Ahmad izjavio je: "Tek smo počeli dijalog i želimo pronaći zajedničko polazište te se nadamo da ćemo uspjeti postići dogovor", prenosi France presse.

Al-Ahmad je istaknuo kako će Fatah inzistirati na tomu da vodstvo u kojemu će većinu činiti Hamasovi predstavnici, usvoji prijedlog predsjednika Mahmuda Abasa o postizanju mira s Izraelcima putem pregovora. Promatrači pretpostavljaju da će to biti jedan od glavnih kamena spoticanja. "Prisutna je namjera da se nova vlada oformi od predstavnika svih stranaka, uključujući i braću iz Fataha", rekao je jedan o sudionika pregovora u Gazi, Hamasovac Mahmud Al-Zahar.

S obzirom da su američki predsjednik George Bush i neke zapadne zemlje zaprijetile da će obustaviti isporuku pomoći vladi pod kontrolom Hamasa, na financijsku pomoć obvezali su se Iranci. To je u srijedu službeno izjavio visoki iranski dužnosnik Ali Larijani, tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon sastanka s političkim čelnikom Hamasa Khaledom Mechaalom. "Sigurno ćemo financijski pomagati toj vladi kako bismo stali na kraj i ublažili neumoljivost SAD-a prema toj zemlji", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa pozvao je u srijedu pobjednike palestinskih parlamentarnih izbora, članove Hamasa da priznaju Izrael, podupirući arapsku mirovnu formulu iz 2002. kojom se poziva na neovisnost izraelske države i palestinske države.

"Arapska inicijativa najispravniji je put za Hamas da prizna mirovni proces općenito, uključujući sva njegova načela", rekao je Mussa na sastanku članova Europskog parlamenta u Bruxellesu. To je priznanje kakvo je potrebno - da obje strane priznaju obje države".

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara