FBI razbio lanac dječje prostitucije: Više od 600 uhićenih, spašeno 47 zlostavljane djece

FBI razbio lanac dječje prostitucije: Više od 600 uhićenih, spašeno 47 zlostavljane djece

AMERIČKI FBI u akciji protiv dječje prostitucije, koja se izvršavala kroz protekla tri dana, uhitio je više od 600 osoba i spasio 47 zlostavljane djece. Akcija se paralelno odvijala u 29 gradova, a federalcima su pomagali i lokalni policijski djelatnici. Razbijeno je 12 zločinačkih organizacija koje su se bavile prostitucijom djece.

Zamjenik direktora FBI-ja John Pistole na konferenciji za novinare na kojoj je javnost upoznata s operacijom je kazao da je do uhićenja došlo zahvaljujući podacima koje su agenti prikupljali tijekom proteklih šest mjeseci. Djeca koja su spašena od zlostavljača stara su između 13 i 17 godina, a među njima je samo jedan dječak. Samo desetoro spašene djece se vodilo kao nestalo.

Uhićeno je ukupno 642 osobe, a FBI kaže kako se radi o 73 svodnika i 518 odraslih prostitutki. Ova operacija samo je dio puno veće akcije koja traje već pet godina i u kojoj je dosad spašeno 575 djece i razmontirano 36 zločinačkih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prisiljavanje djece na prostituciju jedan je od najnasilnijih i najtežih zločina u ovoj zemlji", kaže Pistole. Dječja prostitucija posljednjih se godina raširila rastom internetskih mreža na kojima svodnici oglašavaju "usluge" svojih "štićenika". Prema rezultatima ispitivanja koje je provelo Sveučilište u Pennsylvaniji, čak 300 tisuća američke djece u opasnosti je od seksualnog zlostavljanja sa svrhom zarade.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara