Ferrero Waldner predlaže tijelo za katastrofe

Europska Unija razmatra ideju o stvaranju tijeka za rješavanje krize koje bi brojalo 5.000 ljudi a koje bi se bavilo krizama poput tsunamija koji je poharao južnu Aziju, izjavila je u utorak za "Financial Times" visoka povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner.

Ona je kazala da radi na prijedlogu o predstavljanju timova EU-ovih stručnjaka koji bi se bavili humanitarnom pomoći i izvanrednom obnovom.

"Voljela bih vidjeti EU koji je u stanju brzo razviti sposobnost za raspoređivanje stručnjaka i ekipa za brzo djelovanje u katastrofalnim situacijama, obnovi", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvo tijelo za rješavanje kriza okupilo bi oko 5.000 stručnjaka koje bi ranije odredile nacionalne vlade. Timovi bi bili uvježbavani i pod središnjom koordinacijom u slučaju poziva, dodala je Benita Ferrero Waldner.

To bismo trebali učiniti šo je prije moguće, kazala je. "S obzirom na klimatske promjene i zagrijavanje atmosfere imat ćemo sve više takvih katastrofa", rekla je Ferrero Waldner dodavši da bi bilo sjajno kada bi takvo tijelo bilo uspostavljeno do 2007. godine.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara