Festival europske kratke priče od 19. do 23. svibnja

FESTIVAL europske kratke priče, na kojem će gostovati deset mladih spisateljskih zvijezda iz devet europskih zemalja, održat će se od 19. do 23. svibnja u Zagrebu, Belom Manastiru, Osijeku i Ljubljani, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, Naklade MD.

Drugi Festival europske kratke priče puno je jači od prošlog, program je bogatiji, a proširen je na još dva grada u Hrvatskoj i Sloveniju, rekao je Roman Simić, urednik festivala.

Simić je kazao da je festival domaćim piscima prilika da ostvare kontakte i postanu konkurentni u inozemstvu. Ove godine u središtu će biti problem književnih časopisa, o čemu će se govoriti na okruglom stolu.

Andrea Pisac, glasnogovornica festivala, podsjetila je da je Festival europske kratke priče "praktični dio" književnog projekta Antologija europske kratke priče zagrebačke Naklade MD.

U sklopu tog projekta dosad je objavljeno deset antologija, a na ovogodišnjem festivalu predstavit će se tri nove - hrvatska , srpska i austrijska antologija kratke priče.

Na festivalu gostuju Nuria Barrios iz Španjolske, Aleš Čar iz Slovenije, Hermine Landvreugd iz Nizozemske, Igor Marojević iz Srbije, Tiziano Scarpa iz Italije, Ali Smith iz Velike Britanije, Ingo Schulze iz Njemačke, Olga Tokarczuk iz Poljske, Peter Zilahy iz Mađarske i Tilman Rammstedt iz Njemačke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi domaćini bit će hrvatski pisci Edo Popović, Zoran Ferić i Robert Perišić.

Uz strane pisce gostuju još Kate Griffin iz Velike Britanije, koordinatorica inicijative "Save Our Short Story", Klaus Detlef Olof, slavist koji je na njemački preveo djela mnogih hrvatskih autora, i Primož Repar, inicijator međunarodnog projekta razmjene "Revija u reviji", u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Festival odlazi u Beli Manastir i Osijek 21. svibnja, a u Ljubljanu 23. svibnja. Tamo će gosti festivala čitati svoje priče.

Uz čitanja, promocije knjiga i pisaca, na festivalu će se predstaviti internet projekt "Ekran priča", a održat će se i talijanska i poljska prevoditeljska radionica.

Od ove godine festival će se pridružiti talijanskom projektu "Scritture Giovani" koji svake godine objavljuje zbirku kratkih priča na pet jezika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara