Festival u Cannesu nudi odmor od politike

NA 56. filmskom festivalu u Cannesu idućega mjeseca bit će prikazani zabavni filmovi koji će tako ponuditi odmor od politike i olakšanje od svakodnevnog medijskog bombardiranja prizorima rata u Iraku, objavili su organizatori.

Među izabranim redateljima su Lars von Trier, Peter Greenway i Clint Eastwood, iako će neki filmski fanovi biti razočarani odsutnošću drugih velikih imena, poput Quentina Tarantina ili braće Cohen.

Za razliku od festivala 2002. godine, koji je obilovao sumornim filmovima o Bliskom Istoku, holokaustu i američkim gangsterima, ovogodišnji će biti zabavniji i opušteniji, rekao je umjetnički direktor Thierry Fremaux.

"Paradoksalno, ali uzimajući u obzir sve političke probleme koji su se dogodili ove godine, prošlogodišnji festival bio je više političan", dodao je Fremaux.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Selekcija ove godine uopće nije politička. Zapravo, nema nikakve određene teme. Filmovi koje smo izabrali ne pokušavaju ništa reći o stanju u svijetu", kaže on.

Strahovi da bi Amerikanci, zbog protivljenja Francuske ratu u Iraku mogli bojkotirati festival, pokazao se neutemeljenim, kažu organizatori.

Među 20 filmova uvrštenih u službeni dio festivala tri su američka -Eastwoodov "Mystic River", film Vincenta Galla "The Brown Bunny" i Gusa Van Santa "Slon".

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara