Fetalna RNK dokaziva u krvi majke

KINESKI su znanstvenici otkrili nov način ispitivanja zdravlja nerođenog djeteta iz uzorka krvi majke.

Znanstvenici kineskog Sveučilišta u Hongkongu u krvi trudnica utvrdili su biomolekulu koja potječe od fetalnog tkiva placente. Time se zdravstveno stanje ploda može provjeriti jednostavnim krvnim testom trudnice, ističu znanstvenici u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Taj bi test mogao zamijeniti dosadašnje ispitivanje plodne vode koje je iznimno rizično za dijete.

Znanstvenici su u uzorku krvi žena u različitim fazama trudnoće otkrili ribonukleinsku kiselinu tzv. RNK, koja potječe iz placente nerođenog djeteta. RNK je kemijski srodna dezoksiribonukleinskoj kiselini DNK, tvari koja je odgovorna za izgradnju nasljeđa. Dosad su kromosomi Y iz DNK bili jedina nukleinska kiselina koju su znanstvenici pronašli u krvi trudnica. Time je genetski test iz krvnih uzoraka bio ograničen na mušku djecu. Pronađeni RNK omogućuje ispitivanje i ženskih fetusa pmoću krvi majke.

Još je iz prijašnjih studija poznato da količina nukleinske kiseline u krvi trudnice raste kod nekih poremećaja. Pomoću kromosoma Y znanstvenicima je polazilo za rukom da otkriju opasnost od Downova sindroma ili preeklampsije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara