Ffilmska kritička kolumna uzbudila glasače za Oscara

ZBOG primjedbi koje je uputio dio članova Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti, koji glasuju pri dodjeli nagrada Oscar, producent Miramax Films je odlučio povući reklamu koja preuzima kritičarsku kolumnu i ističe da Oscar za najbolju režiju zaslužuje Martin Scorsese za film "Gangs of New York" .

Kolumnu je napisao bivši dobitnik Oscara redatelj Robert Wise (88), koji je bio i predsjednik Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti, a reklama koja ju je iskoristila kasnije se pojavila u uglednim novinama poput Los Angeles Timesa i New York Timesa.

Reklama je prije povlačenja bila objavljena šest puta.

Predsjednik akademije Frank Pierson je izjavio da je kolumna prekršila pravilo prema kojemu glasači, među kojima je i Wise, ne smiju nikome otkriti kome će dati svoj glas.

"To je izravno kršenje pravila akademije i potkopavanje čitavoga procesa", tvrdi Pierson.

Silovita kampanja uoči dodjele Oscara nije ništa novo za velike filmske studije, no ovoga puta neki od članova akademije smatraju da je prihvatljiva moralna crta prijeđena.

"Bili smo potpuno nesvjesni da bi reklamu članovi akademije mogli smatrati uvredljivom, tim više jer o ovakvom slučaju nema ničega u reklamnim pravilima akademije", izjavio je jedan od šefova Miramaxa Rick Sands.

Dobitnik Oscara kao redatelj filma "Kišni čovjek" Barry Levinson kazao je da je on jedan od onih koje je reklama uznemirila.

"Ima nešto krajnje vulgarno u zamisli jedne ovakve otvoreno navijačke reklame. Kad je vidiš, upitaš se zašto jednostavno ljudima ne bismo platili da glasuju kako netko želi", istaknuo je srditi Levinson.

Pierson pak tvrdi da je određeni dio od 5800 glasača za Oscara zatražio da im se vrati ispunjeni listić kako bi prekrižili Scorsesejevo ime, no unatoč nezadovoljstvu nekih od članova akademije, to, po riječima Piersona, neće biti učinjeno.

Glasovi moraju pristići do 18. ožujka, pet dana prije svečanosti dodjele Oscara.

Wise je rekao da je njegova namjera pisanjem članka bila pomoći filmu da privuče što veći broj gledatelja.

Scorsesejev agent Lois Smith navodi da je i sam Scorsese bio vrlo nezadovoljan pojavljivanjem reklame.

"Marty je bio vrlo ganut onim što je Wise napisao. No, nije mislio da će to biti upotrebljeno za reklamu i kad se to dogodilo bio je vrlo nesretan."

Film "Gangs of New York" nominiran je za 10 Oscara, uključujući kategoriju najboljeg filma, a filmovi iz studija Miramax imaju čak 40 nominacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara