Fiatu 80 eura, a Volkswagenu 15 milijardi dolara kazne zbog varanja na ekotestovima

Fiatu 80 eura, a Volkswagenu 15 milijardi dolara kazne zbog varanja na ekotestovima

Foto: 123rf

NJEMAČKE vlasti istražuju Fiat zbog varanja na ekotestovima, javlja EUobserver, a dokaže li im se krivnja u Italiji bi mogli platiti samo 80 eura kazne. Iako je sama istraga naišla na brojne prepreke zbog Fiatova otezanja, otkriveno je da se laboratorijsko testiranje ispuštanja štetnih plinova znatno razlikuje od onoga u korištenju na cestama.

Alexander Dobrindt, njemački ministar prijevoza, obavijestio je talijanske kolege o zaključcima njegove istrage i sad je na talijanskom pravosuđu da odluči hoće li kazniti Fiat zbog toga. Od 2007. godine dogovoreno je da će članice EU naplaćivati učinkovite i proporcionalne kazne zbog prijevara na ekotestovima. Međutim, budući da nije definirano kakve su to proporcionalne kazne, Italija je propisala kazne od 80 do 318 eura. EUobserveru so to potvrdili iz talijanskog ministarstva prometa, ali nije precizirano je li to kazna za svako vozilo uhvaćeno u prijevari ili samo kompaniji koja je varala na testovima ispušnih plinova.

S druge strane Atlantika, Volkswagen bi mogao platiti više od 15 milijardi dolara zbog varanja na ekotestovima, piše Bloomberg. Prema nagodbi kojom izbjegava suđenje, Volkswagen će odvojiti 10,03 milijardi dolara za pokrivanje troškova otkupa vozila po cijenama prije izbijanja skandala i plaćanja svakom vlasniku do 10.000 dolara zbog problema s vozilom.

Njemački proizvođač automobila platit će i 2,7 milijardi dolara kazni te ih uplatiti na račun Agencije za zaštitu okoliša i Kalifornijskog odbora za zaštitu zraka. Zatim, obvezat će se uložiti dvije milijarde dolara u razvoj čistih tehnologija, rekao je izvor blizak pregovorima.

Očekuje se i objava izvansudske nagodbe s pojedinim saveznim državama, što će koštati Volkswagen dodatnih 400 milijuna dolara.

VW je ranije odvojio oko 16 milijardi eura za pokrivanje troškova kazni i nagodbi, ali čini se da to neće biti dovoljno. Naime, samo američke nagodbe gotovo se ispraznile blagajnu za nagodbe, a preostaju još i suđenje i eventualne nagodbe u Europi i Aziji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara