FILM ´CHICAGO´ OŽIVLJAVA HOLIVUDSKI GLAZBENI ŽANR

Tko kaže da je holivudski mjuzikl mrtav? Dvadeset i sedam godina nakon premijere na Broadwayju, ´Chicago´, mjuzikl Boba Fossea o ubojstvu, požudi, slavi i jazzu, stigao je i na velika platna.

S filmskim zvijezdama koje nisu poznate po pjevanju ili plesanju - Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere - ´Chicago´ ide tragom filma ´Moulin Rouge´, koji je prošle godine bio nominiran za Oscara.

´Chicago´ govori o dvije plesačice koje 1920-ih godina završe u zatvoru i bore se za slavu.

Priča se da bi uspjeh filma - a upravo je nominiran za osam Zlatnih globusa - mogao značiti da se mjuzikli u velikom stilu vraćaju u Hollywood.

Nakon zlatnog doba filmskih mjuzikla kao što su ´Južni Pacifik´ i ´Moje pjesme, moje snovi´ u 1950-im i 60-im, u zadnja su dva desetljeća brodvejski hitovi, primjerice ´Annie´ i ´A Chorus Line´, doživjeli neuspjehe u kinodvoranama.

Bilo je naravno iznimki: Fosseov ´Cabaret´ osvojio je Oscara, a niz pop mjuzikla Andrew Lloyd Webbera i filmovi poput ´Briljantina´, ´The Rocky Horror Picture Show´ i ´Mali dućan strave´ bili su uspješni, no klasični brodvejski spektakli jednostavno se nisu prodavali na velikom platnu.

U međuvremenu, novoj generaciji odrasloj uz glazbene spotove na MTV-u, cijela ideja pjevanja i plesanja u filmu tako je daleka kao opera 18. stoljeća.

To bi se sve moglo promijeniti s blještavim ´Chicagom´.

´Ljudima se ne sviđa kad se radnja prekine da bi glumci zapjevali´, izjavila je Zeta-Jones.

´(No)´Moulin Rouge´ je otvorio novi put i bilo bi mi drago da toga bude još´, kaže Velšanka, poznata po dramskim ulogama, koja se sa 17 godina već pojavila u mjuziklu ´42nd Street´ na londonskom West Endu.

´Bilo je loših mjuzikla i postali su previše kičasti´, tvrdi Zellweger. ´Jednostavno nisu bili dobri i nisu stvorili vezu s publikom´, slaže se Gere, koji je za svoju ulogu u filmu učio stepanje.

´´Moulin Rouge´ je stvorio novi žanr, ali ovaj (´Chicago´) je više nalik tradicionalnom mjuziklu´.

Sve zvijezde ´Chicaga´ same pjevaju i plešu i pomalo iznenađuju kad puste glas u glazbenim točkama.

´Voljela sam sve filmove u kojima je bilo glazbe i pitala sam se zašto je s tim prestalo´, kaže rap pjevačica i glumica Queen Latifah, koja u filmu pjeva izvrsnu točku u stilu Bessie Smith, ´When You´re Good to Mama´.

Filmska verzija ´Chicaga´ ima dugu povijest u kojoj nije bilo sigurno da li će uopće biti snimljena, niti da li će u njoj glumiti Madonna, Liza Minnelli, Goldie Hawn, Barbra Streisand ili Bernadette Peters.

Dvije glavne uloge sukobljenih diva koje završe u zatvoru konačno su pripale Zellweger i Zeta-Jones, dok Gere igra ljigavog odvjetnika Billyja Flynna, kojem se obraćaju da ih obrani od optužbe za ubojstvo.

´Chicago´ se temelji na brodvejskoj predstavi iz 1975. za koju su glazbu i riječi napisali John Kander i Fred Ebb. Prije toga je postojao film iz 1942. s Ginger Rogers, remake nijemog filma iz 1927., koji je pak bio filmska verzija predstave iz 1926. ´The Brave Little Woman´, inspirirane člankom sudske reporterke Maurine Watkins u listu ´Chicago Tribune´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara