Film "Tu" Zrinka Ogreste osvojio Kristalni globus u Karlovym Varyma

Film Zrinka Ogreste "Tu", koji je snimljen u produkciji Interfilma i Hrvatske televizije, na 39. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma osvojio je Kristalni globus posebnu nagradu žirija, objavila je večeras Hrvatska televizija.

Kristalni globus se smatra drugom nagradom Festivala i najveća je koju je jedan hrvatski film dobio na međunarodnom festivalu prve kategorije. Nagrada će Ogresti biti uručena večeras, na završnoj svečanosti.

Prije devet godina Ogresta je prvi put sudjelovao na tom festivalu s filmom "Isprani", a četiri godine kasnije s "Crvenom prašinom".

Ogresta je izjavio da se nada kako će ta važna filmska nagrada, izborena u službenom programu jednog od najvećih svjetskih festivala, pridonijeti promjeni "jedne pomalo apsurdne činjenice da je u ovom trenutku onaj kvalitetni dio hrvatske kinematografije cjenjeniji u inozemstvu nego u domovini".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film "Tu" lani je dobio veliku Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom festivalu.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Karlovym Varyma uspjeh je postigao još jedan hrvatski film, "Svjedoci" Vinka Brešana. On je osvojio nagradu "Phillip Morris Award" za najbolji film u programu "East of the West", u kom je prikazano 16 istočnoeuropskih filmova. I taj je film nastao u produkciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije.

(Hina) xip yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara