Financial Times: Hrvatska kandidat s upitnim kredibilitetom

Financial Times: Hrvatska kandidat s upitnim kredibilitetom

HRVATSKA namjerava podnijeti aplikaciju za puno članstvo u Europskoj uniji u veljači 2003. - izvještava Financial Times.

Hrvatski zahtjev, kojeg neki diplomati smatraju preuranjenim, prisilit će Europsku Uniju da razmisli o dodatnom proširenju liste kandidata, koja već sadrži imena 13 država.

Financial Times u danas objavljenom članku navodi razloge zbog kojih Hrvatska možda neće biti kandidat s kredibilitetom. Razlozi su odbijanje izručenja Janka Bobetka i `spori povratak stotina tisuća srpskih izbjeglica`.

`Hrvatski u naporima da se priključi EU-u zaostaje gotovo dekadu za ostalim bivšim komunističkim zemljama. Hrvatska je tijekom devedesetih ostvarila mali napredak zbog nepodržavanja bivše poluaautoritarne vlade od strane međunarodne zajednice.` - ustvrđuje FT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovani diplomat iz Zagreba za Financial Times komentira: ``Moje je osobno mišljenje da je za Hrvatsku prerano prijaviti se u veljači ili ožujku, jer tada neće biti kandidat s kredibilitetom. Djelovali bi puno snažnije da prvo riješe pitanja poput suradnje s međunarodnim sudom i povratka izbjeglica. Ali čine se odlučnima da odmah podnesu zahtjev``.

Hrvatska vlada namjerava podnijeti aplikaciju prije parlamentarnih izbora koji će se vjerojatno održati pred kraj 2003. - ustvrđuje FT.

Od EU-a se ipak očekuje pozitivna reakcija. Napredak u pregovorima oko uključenja u EU mogao bi ohrabriti Hrvatsku u rješavanju spomenutih pitanja. Sličan pristup bio je korišten prema drugim podnositeljima zahtjeva, poput Slovačke - stav je FT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara