finci razmatraju nove primjene mobitela

Finska je ovih dana predložila novi Zakon koji će omogućiti roditeljima da prate kretanje svoje djece uz pomoć mobilnih telefona, čak i bez njihova znanja. L

Ovaj prijedlog dio je novog zakona o privatnosti u elektronskoj komunikaciji i mogao bi u parlamentarnoj raspravi doživjeti preinake unatoč tome što ga je jednoglasno prihvatila finska vlada. Parlament bi o zakonu trebao početi raspravljati početkom studenog, a državni dužnosnici i političari kažu da je još prerano ocjenjivati može li zakon proći.

Prema prijedlogu, tinejdžeri s 15 godina i više mogli bi biti nadzirani tek ako im je to ranije dano na znanje, dok bi djecu mlađu od 15 godina njihovi roditelji ili staratelji mogli, ali ne i morali, izvijestiti o praćenju. U izvanrednim situacijama ljudi bi mogli biti praćeni, a da to ne znaju, bez obzira na svoju starosnu dob.

Dva glavna finska operatera mobilne telefonije Telia Sonera i Elisa, trenutno nude usluge utvrđivanja lokacije na kojoj se nalazi korisnik uz pomoć bazne mobilne postaje, kojoj je korisnik najbiliži (u rasponu 100 metara i 20 kilometara). Prema mišljenju nekih dužnosnika i druge bi zemlje EU-a mogle slijediti primjer Finske, domaćina najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona, tvrtke Nokia.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski statistički ured objavio je pak početkom ovog tjedna da su novi antidepresivi i mobilni telefoni izravni konkurenti u borbi za primat oko toga tko od njih više doprinosi smanjenju stope samoubojstava kod Finaca. Utvrđeno je, naime, da su samoubojstvo i smrt od alkoholizma uzroci smrti koji kod odraslih Finaca dolaze odmah iza raka i kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su utvrdili da mobiteli Fincima, koji ih posjeduju u ogromnom broju a inače uživaju reputaciju sramežljivih i introvertiranih osoba, daju mogućnost da otvoreno govore o svojim problemima čime izravno utječu na smanjenje stope samoubojstava. Prema njihovim riječima, fiksna telefonska linija ne pruža taj osjećaj.

Prošle je godine 685 Finaca starih od 15 do 64 godine oduzelo sebi život, što je 10 posto svih umrlih. Kod žena je taj postotak 7 posto, a najčešći motiv samoubojstva je nezaposlenost.

(Hina) br sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara