Fini: Talijanska desnica i ljevica gledaju isto na povijest

U ITALIJI više nema podjela između ljevice i desnice pri ocjenjivanju povijesnih događaja, drži potpredsjednik talijanske vlade i predsjednik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Poslijeratno razdoblje je stvarno završeno u Italiji i vjerujem da ima malo nostalgičara, kako s jedne tako s druge strane, koji tvrdoglavo žele držati ograde neshvaćanja i mržnje", rekao je Gianfranco Fini. On je to izjavio danas u Padovi na svečanosti obilježavanja sjećanja na mučenike fojbi, kraških jama u kojima su završile mnoge nevine žrtve, i na talijanske izbjeglice koji su morali pobjeći s prostora koji je pripao Jugoslaviji poslije Mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu 10. veljače 1947.

"Danas se nalazimo u novoj fazi za Europu i neophodno je da Talijani imaju sjećanje na nedavnu prošlost koje nije više stranačka već je zajednička. To sjećanje, dakako, mora štovati povijesnu istinu i omogućiti mladima da uče sa toliko negativnih i tragičnih stranica nedavne povijesti kako se povijest ne bi ponovila", rekao je Fini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara