Finska u šoku nakon školskog pokolja najavljenog na YouTubeu

NAJMANJE sedam osoba je poginulo kada je danas ujutro srednja škola Jokela u gradu Tuusula u južnoj Finskoj postala poprištem krvavog napada vatrenim oružjem.

Napad je, po onome što se sada zna, počinio 18-godišnji učenik naoružan pištoljem, a među najmanje 11 ranjenih se nalazi i direktor škole, kao i jedan od profesora.

Napadač je, inače, svoj zločinački pohod najavio na YouTubeu, objavivši video-snimku "Jokela High School Massacre - 11/7/2007" na kojoj se može vidjeti snimka škole obojena u crveno, kao i snimka napadača s pištoljem.

Policija u ovom trenutku tvrdi kako je "situacija pod kontrolom", odnosno da su njeni pripadnci opkolili školu iz koje su prethodno evakuirani učenici.

Još nije jasno da li je napadač među žrtvama, odnosno drži li taoce.

Associated Press prenosi kako su iz zgrade - koju pohađa oko 400 učenika srednje i viših razreda osnovne škole - učenici iz zaključanih učionica skakali kroz prozor kako bi se spasili.

Iako je Finska poznata po tome što njeni građani vole držati oružje po kućama, nasilje je rijetkost, a stopa kriminaliteta beznačajna u usporedbi s većinom zapadnih država. Ovo je, pak, prvi slučaj masovnog pokolja u školi u povijesti te države.

Najveće masovno ubojstvo u Finskoj se pak zbilo 2002. godine kada je bombaš-samoubojica u jednom supermarketu sebe i još šest ljudi ubio improviziranom eksplozivnom napravom.

Finski premijer Matti Vanhanen je, inače, zbog današnje tragedije zakazao izvanrednu sjednicu vlade.

J.Da./D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara