Fischer od Harazija traži mirnodopski nuklearni program

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je prilikom susreta s iranskim ministrom vanjskih poslova Kemalom Harazijem u srijedu u Berlinu od Irana iznova zatražio korištenje nuklearnog programa isključivo u mirnodopske svrhe. L

Fischer je prilikom svečanosti otvaranja nove zgrade iranskog veleposlanstva u Berlinu upozorio Harazija na pregovore glede dugoročnog nuklearnog sporazuma koji se vode između Njemačke, Velike Britanije i Francuske s jedne, te Irana s druge strane. Bit je tog sporazuma u tome da Teheran preuzme obavezu da se iranski nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Fischer je izjavio da bi uspješno sklapanje sporazuma otvorilo put pojačanoj suradnji Europske unije i Irana na znanstveno-tehničkom, ali i na političkom planu. "Taj sporazum bi nam otvorio daljnje putove", zaključio je Fischer.

Harazi je u kratkom obraćanju novinarima izjavio da je Iran i dosad pokazao dobru volju glede razumijevanja i suradnje. "Nadam se da će Europa pomoći u savladavanju zapreka na putu ka konačnom sporazumu", izjavio je Harazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teheran je u srijedu potvrdio navode američkih medija po kojima službeni Washington već dulje vrijeme obavlja špijunske letove iznad iranskih nuklearnih postrojenja.

Otvaranje nove zgrade iranskog veleposlanstvo popratile su u srijedu jake mjere sigurnosti. Istodobno su u blizini zgrade veleposlanstva održani prosvjedi iranske dijaspore na kojima je zahtijevano više demokracije u Iranu. U Njemačkoj živi jedna od najbrojnijih iranskih zajednica, koja je u ovu zemlju stigla nakon svrgavanja iranskog šaha potkraj sedamdesetih godina.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara