Fischer zbog skandala s vizama više nije najpopularniji njemački političar

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni), zbog upletenosti u skandal oko zloupotrebe njemačkog viznog režima, po prvi put nakon tri godine više nije najpopularniji njemački političar, pokazuje istraživanje javnog mišljenja državne televizijske postaje ZDF objavljeno u petak.

Po istom istraživanju, zbog tog skandala i vodeća socijaldemokratsko-zelena koalicija kancelara Gerharda Schroedera izgubila je vodeću poziciju.

Na prvo mjesto po popularnosti je izbio demokršćanski premijer savezne pokrajine Donja Saska Christian Wulff.

Četrdeset i pet posto ispitanih smatra da je skandal oko slabe kontrole izdavanja viza naštetio ugledu pozicije njemačkog ministra vanjskih poslova.

Kako je nadalje objavljeno, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, demokršćansko - liberalna koalicija Unije CDU/CSU i Liberala iz FDP-a osvojila bi većinu u Bundestagu. Još prije tjedan dana sadašnja koalicija je vodila pred oporbom.

Zbog uloge Joschke Fischera u viznom skandalu po prvi put je došlo i do javnih kritika vodećih socijaldemokratskih političara koji drže da stav ministra vanjskih poslova i vicekancelara Fischera ugrožava pozicije socijaldemokratsko-zelene koalicije na saveznoj i lokalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebice je zabrinjavajući gubitak ugleda pred važne lokalne izbore u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija u svibnju koje socijaldemokratsko-zelena vlada mora dobiti ukoliko želi sačuvati izglede za uspjeh na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Socijaldemokratski premijer savezne pokrajine Rheinland-Pfalz Kurt Beck zatražio je od Fischera da što prije raščisti kontorverze oko svoje uloge u viznom skandalu. On je u razgovoru za dnevnik "Bild" crveno- zelenu koaliciju čak doveo i u pitanje. Socijaldemokrati moraju biti otvoreni za sve opcije te svojim biračima trebaju pokazati fleksibilnost, zaključio je Beck.

Fischer je najavio da će na subotnjem kongresu Zelenih u Koelnu objasniti svoju ulogu u viznom skandalu.

Također će morati dati izjavu pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koje se bavi ovim skandalom.

Demokršćansko-liberalna oporba optužuje Fischera da nije pravovremeno reagirao na naznake da krijumčari ljudima masovno zloupotrebljavaju liberaliziran vizni sustav, dovodeći tisuće osoba u Njemačku od kojih je velik broj bio prisiljen na prostituciju i kriminalne radnje.

(Hina) xnkre ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara