Fischler: Bez širenja jurisdikcije nema održivog ribarstva

EUROPSKA unija smatra da bez širenja jurisdikcije obalnih država i uspostave zaštićenih ribolovnih zona nije moguć značajniji napredak u upravljanju ribarstvom na Sredozemlju, izjavio je u utorak povjernik EU za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler na otvaranju Konferencije o održivom razvoju ribarstva na Sredozemlju u Veneciji.

"Po gledištu EU, mi ne možemo ostvariti značajan napredak u upravljanju ribarstvom na Sredozemlju bez širenja jurisdikcije obalnih država izvan teritorijalnih voda i stvaranja širih zaštićenih ribolovnih zona", rekao je Fischler.

Rekavši kako je cilj "usklađeno širenje jurisdikcije i to samo u pogledu iskorištavanja živih morskih resursa", naglasio je kako je to glavno pitanje konferencije u Veneciji.

On je istaknuo da "predloženi pristup mora biti u skladu s Konvencijom UN o pravu mora, posebno kada su u pitanju poluzatvorena i zatvorena mora i prava "geografski zakinutih država".

Jadranske zemlje je pozvao da "nastave ulagati maksimalne napore kako bi suradnjom došle do rješenja za to posebno osjetljivo područje".

Na spominjući poimence Hrvatsku, uputio joj je kritiku zbog proglašenja ekološko-ribolovne zone bez preporučenog "usklađenog pristupa".

"Jednostrane akcije šalju krive signale i više stvaraju probleme nego što ih rješavaju", rekao je povjerenik EK.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediteranske zemlje, okupljene na konferenciji u Veneciji, pozvao je da s političkih proklamacija prijeđu na konkretne akcije koje će voditi uspostavi multilateralnog sustava za postizanje održivog ribarstva.

"Vrijeme proklamacija trebamo ostaviti iza sebe. Ovdje u Veneciji trebamo odlučiti o konkretnim akcijama koje vode uspostavi multilateralnog sustava za upravljanje morskim resursima Sredozemlja".

U svojem govoru na otvaranju konferencije Fischler je ukazao na dramatično osiromašenje ribljih fondova, iznoseći konkretne pokazatelje, i upozorio da Sredozemlju prijeti ista sudbina kao sjevernom Atlantiku i Sjevernom moru ako se ne poduzme zajednička akcija.

Rekao je da pretjerani izlov te ilegalni, neprijavljeni i neregulirani ribolov ugrožava 100.000 radnih mjesta u ribarstvu četiri mediteranske članice EU, ali isto tako prijeti i ribarima svih ostalih zemalja Sredozemlja.

Predložio je da se konkretne akcije provode kroz Opću komisiju za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), koja treba prerasti u "regionalnu ribarsku organizaciju".

GFCM treba početi prihvaćati prve mjere do listopada 2004., rekao je Fischler i predložio da one budu vezane uz zaštitu riblje mlađi i područja mriješćenja, identifikaciju ugroženih područja i ugroženih fondova i reguliranje ribolovnog napora u vrstama ribarstva koja najviše iskorištavaju resurse.

Na konferenciji u Veneciju sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara