Fischlerov glasnogovornik o gospodarskoj zoni na Jadranu

PREDSTAVNIK za tisak europskog povjerenika za poljoprivredu i ribarstvo Franza Fischlera potvrdio je u utorak prijam zajedničkog pisma slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i ministra poljoprivrede i šumarstva Franca Buta u kojemu se protive proširenju hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, dodajući da s njegovim sadržajem nije uspoznat i da će Fischler na njega odgovoriti kad ga prouči.

"Načelno se ne protivimo uspostavi ribarskih zona, ali smo s druge strane protiv jednostranog proglašenja isključivih ekonomskih zone jer one ne djeluju ako u njih nisu uključene sve zainteresirane države", izjavio je dopisnici slovenske radiotelevizije u Bruxellesu Fischlerov glasnogovornik Gregor Kreizhuber.

On je podsjetio da Europska komisija u Veneciji krajem ove godine na tu temu organizira i posebno savjetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski radio navodi kako su Rupel i But svoje pismo - osim Fischleru - uputili i direktoratu za vanjsku politiku EU-a.

U pismu, kako je poznato, slovenski ministri navode da Hrvatska gospodarski pojas u Jadranskom moru, a niti neku drugu gospodarsku zonu, ne može proglasiti ako prije toga ne prihvati parafirani sporazum Račan-Drnovšek.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara