flego: pripajanje splitskog veleučilišta u interesu je studenata

Vladina Uredba o pripajanju Veleučilišta u Splitu Sveučilištu u Splitu donesena je kako bi se stekli uvjeti da studenti dobiju diplome koje će biti priznate te da se ponovno uspostavio "red u kući", izjavio je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu ministar je govorio o razlozima zbog kojih je Vlada 23. listopada donijela spomenutu Uredbu.

Obrazlažući uredbu ministar Flego istaknuo je da se promjenom institucionalnoga okvira žele steći jamstva da studenti bivšega splitskog Veleučilišta mogu dobiti diplome koje će biti priznate.

Uredbom se htio uspostaviti i red u kući, odnosno da se zna tko i što te kako radi, jer je na bivšem splitskom Veleučilištu takav nered da se ne zna ni točan broja studenata ni nastavnika, pa Ministarstvo znanosti kao upravno tijelo te zastupnik vlasnika i osnivača Veleučilišta nema osnovnih podataka o njegovu djelovanju, rekao je.

U takvome sustavu studenti ne mogu dobiti diplome koje će biti legalne i legitimne, pa je zato, dodao je, učinjen iskorak kojim se stječu uvjeti da se studiji legaliziraju te da se u tekućoj akademskoj godini odluči što će biti sa studijima i nastavnicima bivšega splitskoga Veleučilišta.

Ministar je upozorio da se to pitanje tiče i odnosa Hrvatske i Europe, odnosno oštrih i preciznih standarda kad je riječ o međunarodnoj suradnji u području visokoga školstva, koji nas primoravaju na uvođenje elementarnoga reda u visokoškolski sustav.

Rekao je kako ga žalosti činjenica što se dio studenata odlučio pristupiti štrajku za koji ne zna je li doista izraz volje studenata ili je riječ o političkoj manipulaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako bivši rektor Boris Anzulović prikuplja potpise za peticiju za "spas" Veleučilišta, ali i za svoju kandidaturu za saborskoga zastupnika.

Jedno od novinarskih upita odnosio se na ministrovu spremnost za razgovor sa studentima na što je Flego odgovorio da će se, ako to studenti žele, susresti s njima i argumentirati im Uredbu.

Ministar je izvijestio da su za studente bivšega splitskoga Veleučilišta otvoreni telefoni na kojima mogu dobiti potrebne informacije (u Splitu 021/ 558 207 i u Zagrebu 01/ 4594 417).

Glede vladine Uredbe splitsko Sveučilište treba se očitovati u roku od deset dana.

Na novinarsku tvrdnju da je Uredba najdrastičnije ugrožavanje autonomije sveučilišta u posljednja četiri desetljeća, ministar je odgovorio da će konačnu odluku o tomu hoće li ili neće u svoje okrilje prihvatiti stručne studije bivšega splitskog Veleučilišta odlučiti samo i jedino Sveučilište u Splitu.

"Ta odluka neće biti po 'diktatu' ni ministra, a niti novinara", istaknuo je ministar.

Po njegovim riječima do te odluke nastavit će radom veleučilišni studiji, a u roku od dva mjeseca provest će se njihova evaluacija i akreditacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara