flego: vrijeme je za ustrajavanje na zajedničkim stajalištima znanosti i sveučilišta

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego smatra da je konačno vrijeme da se počne ustrajavati na zajedničkim stajalištima znanstvene i akademske zajednice, a ne samo na različitostima.

Osnovni problem odnosa znanstvenih i visokoškolskih ustanova jest nedostatak suradnje na razini znanstvenih istraživanja i visokoškolskoga obrazovanja, istaknuo je ministar Flego na večerašnjoj konferenciji na Građevinskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta gdje se raspravljalo o Prijedlogu nacrta zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokome obrazovanju.

Konferenciju je organizirao Klub hrvatskih humboldtovaca (KHH), a zahvaljujući modernim komunikacijama preko CARNet-ovog linka u raspravi su ´uživo´ sudjelovali i znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića te predstavnici Sveučilišta u Splitu koji su se okupili u CERNet-ovoj učionici u Splitu .

Po Fleginim riječima, zakonski prijedlog rezultat je nastojanja da se postigne određeni kompromis između različitih strana pa je u tom smislu, istaknuo je, njime i zadovoljan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prorektor za znanost zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš smatra da predložena rješenja ostavljaju prostor za postupne i komplementarne promjene u akademskoj zajednici. Osim toga, nada se da će primjenom zakonskih rješenja konačno prestati tutorski odnos prema tom najvećem hrvatskom sveučilištu i postavlja pitanje - je li Sveučilište u Zagrebu napokon zaslužilo dobiti nekoliko godina mira i povjerenja kako bi moglo odgovoriti zahtjevima koje pred njega postavlja bolonjski proces.

Direktor Instituta za fiziku Milorad Milun rekao je da skoro u potpunosti prihvaća rješenja predložena u nacrtu zakona. Istaknuo je da posebice podupire poziv prorektora Bjeliša da se sveučilišta i instituti ´otvore´ kreiranju novih znanstveno-istraživačkih i nastavnih programa.

Ipak, Milun upozorava i na mogućnost da se, bez obzira na to što zakonski prijedlog ´gura stvari naprijed´ ne prevladaju interesi ´malih znanstvenih i akademskih feuda´. Ali ipak, rekao je Milun, veseli činjenici da prolazi vrijeme kada su se rješenja tražila samo u kontaktima s resornim ministarstvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara