Formirana palestinska vlada, podijeljene reakcije u svijetu

NAKON objave formiranja nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva jučer, o pitanju se izjasnio skoro cijeli svijet, a reakcije su podijeljene.

Nakon mjeseci političkog, vojnog i diplomatskog sukoba Hamasa i Fataha, u kojemu je poginulo skoro 100 ljudi, dvije najjače palestinske stranke su jučer konačno uspjele dogovoriti sve potrebno za formiranje vlade. Sporno mjesto ministra unutarnjih poslova, koji će kontrolirati palestinske oružane snage, ide nezavisnom stručnjaku Haniju Kawasmehu.

U vladi koja ima 24 ministarstva bit će 9 Hamasovih i 6 Fatahovih ministara, dok će ostala mjesta otići manjinskim strankama ili nezavisnim kandidatima. Premijer je Ishmail Haniyeh. Vlada je dala nejasno određenje da će poštivati prijašnje dogovore PLO-a s Izraelom, ali nije se izjasnila po pitanju priznavanja Izraela i prestanka financiranja terorizma. 

Francuska i Italija podržali u formiranje vlade, a Francuzi su čak najavili da će surađivati s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je distanciran i ustraje na tome da će se i dalje zalagati da Kvartet održi sankcije sve dok se ne prihvate svi uvjeti. Rusija lobira za vladu, ali ne ide direktno protiv SAD-a. EU je suzdržana, ali naznačuje da bi mogla razmisliti o ukidanju sankcija.

Izraelci i dalje ostaju na svom stavu da s novom vladom, iako u njoj sjede pripadnici Fataha, neće pregovarati. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ephraim Sneh najavio je da će lobirati kod Kvarteta za nastavak sankcija.

Vladu sutra mora potvrditi parlament, koji će u 11 sati po lokalnom vremenu održati izvanrednu sjednicu. U međuvremenu, ratno stanje se još nije potpuno primirilo, pa pripadnici Fataha i Hamasa znaju izmijeniti vatru na ulicama gradova u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara