FOTO Turska interventna policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala povorku za transrodne osobe

FOTO Turska interventna policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala povorku za transrodne osobe

Foto: FAH

ISTANBULSKA interventna policija suzavcem i gumenim mecima u nedjelju je rastjerala okupljene u povorci za transrodne osobe, zabranjene nakon što su ultranacionalisti zaprijetili da će spriječiti demonstracije "degeneriranih" osoba.

Stotine interventnih policajaca u kordonu su stajale na glavnome gradskom trgu Taksimu kako bi spriječili skup "Trans Pride" koji se održava za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Vlasti su ovaj mjesec zabranile povorke za transrodne i homoseksualne osobe navodeći zabrinutost za sigurnost nakon ultranacionalističkih upozorenja protiv svakog takvog događaja na turskom tlu.

Turska je po ustavu sekularna država

"Ljubitelji nogometa mogu se okupljati u ovoj zemlji gdjegod žele. Naše je okupljanje miroljubivo", rekao je glasnogovornik istanbulskog LGBTI saveza za solidarnost.

"Sveti mjesec ramazan je izgovor. Ako poštujete ramazan, poštujte i nas. Heteroseksualci misle da je to previše za nas, samo dva dana od 365 dana", rekao je.

Godišnja povorka ponosa, opisana kao najveća u muslimanskome svijetu, bila je planirana za 26. lipnja. Istanbul je održavao povorke za prava homoseksualnih osoba od 2003., u kojima su sudjelovali deseci tisuća ljudi, no prošle godine ju je prekinula policija. 

Turska je po ustavu sekularna država, a većina stanovnika su muslimani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara