FOTO MONOGRAFIJA O 3. PAPINU PASTIRSKOM POHODU HRVATSKOJ

Reprezentativna fotomonografija Zorana Filipovića "Sveti Otac Ivan Pavao II. u trećem pastirskom pohodu Hrvatskoj 5. do 9. lipnja 2003. Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Rijeka, Zadar" predstavljena je večeras u Muzeju "Mimari" u Zagrebu.

Autor predgovora nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u pozdravnoj je riječi istaknuo kako je treći pohod Svetog Oca Hrvatskoj bio događaj koji je duboko doživljen u hrvatskom narodu.

Ta knjiga, dokument Papina pohoda, i te kako je važna za našu sadašnjost i budućnost, istaknuo je kardinal Bozanić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u njezinu objavljivanju, napose fotografu Zoranu Filipoviću.

Zagrebački nadbiskup u uvodu je ponovio riječi Svetoga Oca kako je providnost htjela da odredište njegova (Papina) 100. putovanja izvan Italije bude Hrvatska s postajama u Dubrovniku, gdje je proglasio blaženom sestru Mariju Propetoga Isusa Petković, zatim u Osijeku i Đakovu, u Rijeci i Zadru.

"Papina riječ i njegov nastup nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. On jednostavno osvaja svojom produhovljenom ljudskošću. Hrvatski mu je narod toplom privrženošću posvuda iskazivao dirljivo svjedočanstvo ljubavi", podsjetio je kardinal.

Ministar kulture Božo Biškupić također je istaknuo kako je riječ o vrlo vrijednu djelu hrvatskog fotografa, koje vjerno svjedoči o petodnevnu boravku Svetog Oca u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003. Biškupić je podsjetio da je i hrvatski premijer zajedno s hrvatskim izaslanstvom posjetio Svetog Oca koji je tada podupro Hrvatsku u ulasku u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fra Bonaventura Duda napomenuo je da je Zoran Filipović u zasebnim fotomonografijama objavio foto svjedočanstvo o trima Papinim pohodima Hrvatskoj: 1994., 1998., 2002. i fotomonografiju o Papinu pohodu Sarajevu u travnju 1997.

Monografija o stotom Papinu pastirskom putu izvan Italije kruna je Papina vjerovjesničkog puta kojim je iskazao veliku privrženost i ljubav prema hrvatskom narodu, rečeno je na predstavljanju.

Monografiju, o kojoj su govorili i akademik Josip Bratulić te autor Zoran Filipović, objavili su naklada ZORO, Znanje i Hrvatska biskupska konferencija (HBK). U njoj su osim fotografija i svi govori Svetog Oca, kardinala Bozanića, predsjednika Stjepana Mesića, hrvatskih biskupa iz biskupija koje je Sveti Otac posjetio te tekstovi najstarijega hrvatskog pjesnika akademika Dragutina Tadijanovića, fra Bonaventure Dude, Luke Paljetka, Josipa Bratulića, Ivana Šaška i drugih.

Predstavljanju su u "Mimari" nazočili i hrvatski nadbiskupi, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice te kulturni i javni djelatnici.

Zoran Filipović najavio je da je u pripremi i monografija o posjetu Svetog Oca Banjoj Luci u lipnju prošle godine.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara