FRANCUSKA AKADEMIJA U RIMU SLAVI 200. OBLJETNICU U VILI MEDICI

Francuska akademija u Rimu počinje 8. ožujka obilježavanje 200. obljetnice svojeg smještaja u Vili Medici izložbom o francuskim umjetnicima koji su u 19. stoljeću živjeli u Rimu.

Izložena djela svjedoče o očaranosti talijanskim glavnim gradom među francuskim umjetnicima onoga vremena, od kojih su se mnogi obrazovali upravo na Francuskoj akademiji, naglašavaju organizatori.

Ova obljetnica se uklapa u okvir izložbe ´Veličanstvenost Rima´ koja će biti otvorena u isto vrijeme u bivšim papinskim konjušnicama na Kvirinalu te u Muzeju moderne umjetnosti.

Pod nazivom ´Od Ingresa do Degasa: Rim i francuski umjetnici od 1803. do 1873.´ Vila Medici predstavlja galeriju portreta, aktova i krajolika koje su izradili umjetnici poput Corota, Carpeauxa, Gericaulta ili kipara Davida D´Angersa.

Ukupno je na tri lokacije prikupljeno više od šest stotina djela iz muzeja iz čitavog svijeta kako bi se pokazao utjecaj Rima na međunarodno umjetničko stvaranje 19. stoljeća.

Svečano otvaranje izložbe u Vili Medici održat će se 7. ožujka u prisustvu talijanskog predsjednika Carla Azeglija Ciampija te francuskog i talijanskog ministra kulture Jean-Jacquesa Aillagona i Giuliana Urbanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara