FRANCUSKA POZIVA SAD I BRITANIJU DA ZAJAMČE SIGURNOST IRAČANIMA

Francuska je u subotu pozvala Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da zajamče iračkom narodu sigurnost, nakon što su poslije pada režima Sadama Huseina uslijedile scene pljačke i bezakonja. L

"Važno je da se učini sve što treba za sigurnost stanovništva. Koalicijske snage na terenu imaju posebnu odgovornost", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Dominique De Villepin nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Na početku svoje turneje po zemljama Bliskog istoka, De Villepin je istaknuo da će biti potrebno neko vrijeme za obnavljanje sigurnosne situacije u kojem će američke i britanske snage igrati ključnu ulogu, ali i da je nužno da ta faza bude što kraća kako bi se dopustilo uspostavljanje iračke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedino UN može toj novoj vladi dati potreban legitimitet za izgradnju zemlje i mobiliziranje međunarodne pomoći za obnovu, dodao je francuski ministar.

De Villepin je kazao i da je, iako je Francuska vjerovala kako postoji alternativa ratu, s padom Sadama Huseina "okrenuta nova stranica" i da sada nema smisla govoriti o prošlosti.

(Hina) bis sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara