Francuska pregovara s Libijom o većoj odšteti za bombaški napad 1989.

Francuska je objavila u nedjelju da još uvijek pregovara s Libijom o tome da obitelji žrtava bombaškog napada na francuski zrakoplov 1989. dobiju veće odštete, iako je Libija odbacila bilo kakve nove nagodbe.

Francuska je zatražila vremenski rok kako bi nagovorila Libiju da poveća odštetu koju je njezina vlada prihvatila nakon bombaškog napada na francuski zrakoplov UTA 772 iznad Nigera 1989.

Američki dužnosnici tvrde da Francuska prijeti da će staviti veto na odluku o ukidanju UN-ovih sankcija prema Libiji ukoliko Tripoli ne odobri više novaca za odštete obiteljima žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministar vanjskih poslova nastavlja pregovore sa svim stranama, u uskoj suradnji s obiteljima žrtava, a u cilju postizanja poštenog dogovora", stoji u izjavi francuskog ministra vanjskih poslova.

Diplomati u Parizu tvrde da je ministar Dominique de Villepin u subotu razgovarao s libijskim kolegom Mohamedom Abderrahmanom Chalgamom. Nije poznato je li do razgovora došlo prije ili poslije nego je Chalgam na CNN-u odbacio bilo kakav novi dogovor s Francuskom.

"Imamo dogovor s Francuskom i to je u potpunosti riješeno. Nećemo prihvatiti nikakvu vrstu iznuda ili ucjena", rekao je Chalgam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara