Francuska se nada da će pregovori RH i EU početi prema planu

Nadam se da će pregovori Hrvatske s EU početi prema planu i da će svi uvjeti koje je Unija postavila pred Hrvatsku biti ispunjeni, izjavio je u srijedu u Parizu predsjednik francuske Nacionalne skupštine Jean Louis Debre nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Želimo da se pregovori EU i RH odvijaju u najboljim uvjetima i uvjeren sam da u Hrvatskoj postoji ista želja", dodao je Debre nakon susreta.

Šeks, koji boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, izjavio je da je u današnjim razgovorima sa svojim domaćinom Debreom, ali i u jučerašnjim razgovorima s predstavnicima najvažnijih političkih stranaka u Nacionalnoj skupštini, isticao da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da ukloni rezerve i moguće blokade za početak pregovora s EU u ožujku.

"Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da uspješno riješi još taj jedan problem, a to je suradnja Haaškim sudom i problem generala Ante Gotovine", rekao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Debre je također izjavio da je Nacionalna skupština spremna pomoći Hrvatskom saboru, posebno njegovim odborima koji će sudjelovati u pregovorima s EU.

Jedna od tema razgovora bio je i odnos parlamenta i vlade u pregovaračkom procesu.

"Dobili smo korisne savjete kakav treba biti odnos Vlade koja vodi pregovore i parlamenta koji ih nadzire, ali ne sudjeluje u pregovaračkom procesu", rekao je Šeks koji će se u srijedu, prije povratka u Hrvatsku, još sastati s predsjednikom Senata Christianom Ponceletom i ministricom za europske poslove Claudiom Heignere.

(Hina) xbis ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara