FRANCUSKA ŽALI ZBOG NEUGODNOSTI U KOJE JE DOVELA BRAZILSKE VLASTI

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin rekao je u četvrtak svom brazilskom kolegi Celsou Amorimu da žali zbog neprilika izazvanih tajnom francuskom misijom u Amazoni zbog koje je izbio diplomatski spor.

Francuska navodi da je ranije ovog mjeseca poslala vojni zrakoplov u brazilsku Amazonu kako bi pružila medicinsku pomoć nakon što je čula da će Ingrid Betancourt, koja im dvojno francusko-kolumbijsko državljanstvo, biti oslobođena. Betancourt su oteli ljevičarski pobunjenici prije 17 mjeseci dok je vodila kampanju za kolumbijsko predsjedništvo.

Ona nije oslobođena, a pobunjenici - Revolucionarne oružane snage Kolumbije, opovrgnuli su navode da su je namjeravali osloboditi.

Zrakoplov je sletio u Manaus, veliki brazilski grad najbliži kolumbijskoj granici, ali je Brazil naredio da napusti njegov teritorij prošlog tjedna jer Francuska nije dala nikakvo upozorenje u svezi s prirodom te misije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetosti između dvije zemlje pojačale su se ovog tjedna nakon što je broj dva u brazilskom ministarstvu vanjskih poslova Samuel Pinheiro Guimaraes rekao kongresnom povjerenstvu da je Villepin dao podatke za koje je utvrđeno da su lažni.

"(Villepin) žali što nije mogao, kao što je želio, ranije izvijestiti Amorima i žali zbog neugodnosti koje su zbog toga pretrpjele brazilske vlasti", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon razgovora između dvojice ministara.

(Hina) kga sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara