Francuska zaprijetila da će biti protiv ukidanja sankcija Libiji

Francuska je zaprijetila da će uložiti veto na bilo kakvu rezoluciju Vijeća sigurnosti UNa

kojom bi se ukinule sankcije Libiji, uvedene 1998. nakon napada na američki zrakoplov nad Lockerbiem, ako Tripoli ne poveća iznos odštete za eksploziju iz 1989. zrakoplova francuske zračne kompanije UTA, rekao je u četvrtak jedan američki dužnosnik.L

"Oni su zaprijetili da će uložiti veto ako Libija neće dati više novca (za žrtve zrakoplova UTA-e)", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Pokušavaju to ubaciti u naš dogovor i pokušavaju ucijeniti Libijce", rekao je.

"Francuska je vrlo zadovoljna napretkom postignutim u pregovorima oko odštete za obitelji žrtava napada na zrakoplov nad Lockerbiem", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova misleći na ovotjedni sporazum prema kojem će Tripoli preuzeti odgovornost za bombaški napad na zrakoplov Pan Ama na letu 103 iznad Lockerbia u Škotskoj.

"U interesu pravde, mi bismo željeli da se vrlo brzo postigne dogovor između Libije i ... obitelji žrtava leta UTA-e (1989.)", rekao je glasnogovornik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije kazao kani li Francuska uložiti veto na bilo kakvu rezoluciju UN-a o okončanju sankcija Libiji. To je od nje zatražila skupina koja predstavlja obitelji 170 žrtava napada na zrakoplov UTA-e.

Glasnogovornik je izjavio da je ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin razgovarao u srijedu s libijskim kolegom i da razgovori o odšteti za obitelji žrtava napada na zrakoplov UTA-e napreduju. Za taj je napad pariški sud proglasio krivima u odsustvu šest Libijaca.

Obitelji žrtava napada na uzrakoplov UTA-e izravno pregovaraju s Libijom kako bi dobili odštetu koja se može usporediti s iznosom odštete određenim za obitelji žrtava zrakoplova napadnutog nad Lockerbiem, rekao je u četvrtak njihov glasnogovornik Guillaume de Saint-Marc za radio France International.

Libija nikad nije službeno prihvatila odgovornost za taj napad, ali je platila Francuskoj odštetu u visini od 30,5 milijuna eura.

UN-ovi diplomati izjavili su u utorak da bi sankcije mogle biti ukinute nakon što Libija, SAD i Velika Britanija postignu sporazum u kojem bi Tripoli preuzeo odgovornost za napad na zrakoplov nad Lockerbie 1988. i obvezao se isplatiti odštetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara